OLJE OG GASS

Frykter Goliat-utsettelse

Tore Stensvold
4. des. 2008 - 16:47

Fallende oljepris og høye materialkostnader skaper frykt for at Goliat-feltet ikke blir bygget ut nå.

Nå kaster flere parter seg inn i kampen for å sikre arbeidsplasser i norsk industri og igangsetting av oljeutbyggingen i nord.

Politisk behandling

Eni skal etter planen sette bestemme seg for plattformleverandør før jul.

I løpet av vårsesjonen skal Stortinget vedta ebentuell utbyggingsplan.

Aker vs. Sevan

Aktiviteten er høy for å sikre flest mulig arbeidsplasser så raskt som mulig. Sevan og Aker Solutions kjemper om å levere plattform. Sterke krefter hevder at Akers Mono Floater-løsning vil bety flere arbeidsplasser enn Sevans SPS.

Kamp mellom norske

Bransjesjef Rolf Hestnes i Norsk Industri benekter hardnakket at han har noen forutsetninger for å hevde at den ene leverandøren vil skape mer arbeid til norsk industri enn den andre.

-Vi gleder oss over at Eni står igjen med to innovative, norske løsninger der begge har betydelige utviklingsmuligheter for selskapene og deres medleverandører, sier han til Teknisk Ukeblad.Korea-stål

Sevan har sammen med Samsung lagt opp til bygging i Korea og ferdigstillelse i Norge. Sevan har sammen med sine norske medleverandører utviklet en løsning som har vunnet internasjonal aksept.

Sevan kan skilte med syv internasjonale kontrakter i Brasil, India og UK, og med ringvirkninger til norske underleverandører. Blir plattformen sammenstilt i Hammerfest, vil den norske andelen bli høyere enn 45 prosent, som det har vært ved de tre plattformen som er bygget hittil.

Aker Solutisons vil bygge en betongflyter, og mest sannsynlig i Norge. Selskapet hevder at deres norsk-innhold vil bli svært høyt.

Les også: Goliat kan utrustes i Hammerfest

Krever utbygging

Hammerfest-ordfører Kristine Jørstad Bock har fått med seg ordførerkollegene Liv Kari Eskeland og Terje Jørgensen fra henholdsvis Stord og Eigersund samt fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg i Hordaland, LO og leverandørnettverket Petro Arctic krever i et felles opprop at Goliat-feltet blir utbygd.

– Det er viktig at Stortinget behandler utbyggingsspørsmålet i vårsesjonen 2009 slik planen er, og at utbyggingen kommer i gang så snart som mulig, skriver de i en felles pressemelding.

Prispress

Bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri vedgår at utbyggingen av Goliat vil bli krevende med dagens oljepris.

– Goliat vil bli et viktig referanseprosjekt for utviklingen i nord. For Norsk Industri er det viktig at dette prosjektet ikke forsinkes eller skyves ut i tid, sier Hestens til TU.no.

Tror på Aker

Ordførerne krever sammen med LO og Petro Arctic at Goliat-plattformen blir bygd i Norge. De heller i retning av at Akers Mono Floater i betong vil gi flere arbeidsplasser enn Sevans sylindriske stålplattform.– Det må arbeides med å legge til rette for at plattformunderstellet kan bli bygd i Finnmark, slik at utbyggingen av Goliat bidrar til en utvikling av en infrastruktur for bygging, vedlikehold og service også på lang sikt. De øvrige leveranser til plattformen vil i hovedsak kunne bli levert fra industrien på Sør – Vestlandet hvor Stord og Eigersund antas å bli sentrale byggesteder, skriver ordførerne i pressemeldingen.

Rir to hester

Norsk Industri vil ikke uttale seg kategorisk om hva som er best.

– Norsk Industri er ikke kjent med innholdet i tilbudene fra Sevan og Aker Solutions og har derfor ingen kommentar til norsk innhold. Vår prinsipielle holdning er imidlertid at vi ønsker en løsning med maksimal verdiskaping og positive ringvirkninger i Norge, sier Hestnes.

LO-støtte

LOs distriktssekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, legger vekt på at en løsning hvor plattformen bygges i Norge er en forutsetning for å kunne utvikle den lokale leverandørindustrien og støtte opp under den utviklingen som Snøhvitutbyggingen startet i regionen.

En bygging av plattformen i Norge vil samtidig sikre sysselsetting og arbeidsplasser blant annet for mange hundre arbeidstakere på Stord og Eigersund samt i øvrige deler av leverandørindustrien i landet.

De fire ordførerne, Petro Arctic og LO understreker viktigheten av betydelige regionale ringvirkninger, en videre utvikling av en nordnorsk leverandørindustri og hensynet til arbeidsplasser og bevaring av kompetansen i den eksisterende leverandørindustrien. Det anses som spesielt viktig å sikre aktivitetsnivået etter 2009/2010 hvor det forventes en nedgang i aktiviteten.

Oljeindustrien vil vare

Tror Lofoten åpnes i 2010

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.