KARRIERE

Frykter for fri forskning

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: colourbox.com
28. apr. 2010 - 12:24

De frykter forskningen står i fare for å bli politisk styrt.

Politisk prioritert

– De siste årene har frie midlers andel av budsjettveksten sunket fra 30 til 5 prosent. Regjeringen skryter av at det satses mer penger enn noen gang til forskning, men det er til egne politiske prioriteringer pengene går, sa Høyres Henning Warloe i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Nesten alle nye penger til universitets- og høyskolesektoren og til forskningsfeltet, er øremerkede. Åtte av ti forskere får avslag på sine søknader, la han til.

Les også: – Forskning er ikke distriktspolitikk

– Skal være fri

Forskningsminister Tora Aasland (SV) slo fast at det skal være krevende å få tilslag på søknader om de mest attraktive forskningsmidlene. Hun avviser at regjeringen har ambisjoner om å styre forskernes arbeid.

– All forskning skal være fri og ikke styrt. Jeg blander meg selvsagt ikke inn i hva det skal forskes på, sa Aasland, som beskrev det som en kunstig motsetning å sette frie og øremerkede forskningsmidler opp mot hverandre.

Les også: Forskernes søknader rett i søpla

Lukker øynene

Venstres Trine Skei Grande mener statsråden lukker øynene for en utvikling som bekymrer et samlet norsk forskningsmiljø.

– Det som hjelper mot det hele sektoren beskriver som et problem, er økt basisfinansiering, økte frie midler og økning av forskningsfondet, sa hun. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.