KARRIEREUTDANNING

Frykter bitre regionkrangler

Professor Steinar Stjernø og utdanningsminister Tore Aasland presenterer Stjernø-utvalgets rapport.
Professor Steinar Stjernø og utdanningsminister Tore Aasland presenterer Stjernø-utvalgets rapport. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
22. jan. 2008 - 16:08

Stjernø-utvalgets hovedkonklusjon er at Norges 38 universiteter og høyskoler skal slås sammen til åtte - ti større universiteter.

Geografien

Da utvalgets arbeid ble presentert mandag, forsøkte utvalgsleder Steinar Stjernø å tone ned fokuset på regionale enheter.

- Vi har ikke foreslått landsdelsbaserte universiteter, slik NRK meldte forleden. Universitetene og høyskolene skal være med på å bestemme hvem de vil samarbeide med, sier Stjernø.

Det meste tyder likevel på at geografi - i et langstrakt land som Norge - vil ha mye å si for hvilke skoler som skal samarbeide. Vi får antagelig universiteter satt sammen av utdanningsinstitusjoner i samme region, for eksempel ett universitet i Nord-Norge.

Anders Folkestad, leder i Unio - Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, er ikke i tvil om essensen i utvalgets forslag: Å spare penger.

- Dette minner om stordriftsfordeler, og det er ikke bare positivt. Noen taper alltid på slike stordriftsfordeler, og det går som regel ut over de som er små fra før. Det er for eksempel langt fra Volda til Trondheim, sier han.

De penga

Han mener problemene forskyves til regionnivå.

– Jeg tror dette forslaget vil øke spenningen mellom sentrum og periferi i regionene, sier Folkestad.

Tekna-president Marianne Harg, som var medlem i utvalget, er så uenig i utvalgsflertallets syn at hun valgte å ta dissens. Hun presenterte sitt syn i Aftenposten mandag.

- De nye universitetene skal ikke settes sammen ut fra geografi alene, men det er klart at geografi vil bety svært mye for hvordan universitetene settes sammen. Utvalgets forslag er ikke svaret på utfordringene Kunnskaps-Norge står overfor, sier presidenten.

- Jeg er redd utvalgets forslag om sammenslåinger kan bidra til en for sterk oppmerksomhet omkring interne forhold, sier Harg.

Hun mener den foreslåtte reformen ikke vil bedre kvaliteten på norsk utdanning. Teknas generalsekretær Kåre Rygg Johnsen er hjertens enig.

- Motstanden mot utvalgets konklusjoner viser at Marianne Harg og Tekna har vært målbærer for fornuften, sier han.

Fornuft eller følelser

Generalsekretæren legger til:

- Nå ser stadig flere at Stjernø-utvalgets modell er feil vei å gå. Skal Norge lykkes, må vi satse på kompetanse og klustere, ikke regionale sammenslåinger, sier Rygg Johnsen.

Stjernø er ordknapp når han kommenterer kritikken.

- Det er ikke noe dramatikk i at Marianne Harg tok dissens. Uenighet i et slikt utvalg er normalt. Jeg er faktisk overrasket over at enigheten har vært så stor som den har vært, sier Steinar Stjernø til Teknisk Ukeblad.

Kjempet med nebb og klør

Vil ha åtte storuniversiteter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.