Fant sprekker i høyblokk - 51 leiligheter betegnes som utrygge

Beboerne hørte knakende lyder og smell julaften. 3000 ble evakuert, før mange fikk flytte hjem igjen.

Fant sprekker i høyblokk - 51 leiligheter betegnes som utrygge
Ved hjelp av avansert måleutstyr er det fra utsiden fastslått at boligblokka har beveget seg mellom 1 og 2 millimeter. MICK TSIKAS

Myndighetene har latt beboerne i 341 leiligheter flytte hjem etter at det var fare for at en høyblokk i Sydney skulle rase sammen.

Over 3.000 personer ble julaften evakuert etter at beboere hørte knakende lyder og smell fra den 36 etasjer høye boligblokken Opal Tower ved Olympic Park i den australske storbyen. Evakueringen inkluderte bygninger rundt i en omkrets av 1 kilometer.

Gater og jernbanestasjoner nær høyblokka er også stengt, mens brann- og redningsmannskaper forsøker å finne årsaken til lydene beboerne våknet til mandag.

Føler seg ikke trygge

Like etter midnatt natt til 1. juledag tillot politiet beboere fra 341 leiligheter å flytte hjem, men flere har sagt de ikke vil dra hjem da det ikke føles trygt.

Samtidig er 51 leiligheter erklært utrygg etter at det ble funnet sprekker i veggen i 10. etasje, og beboerne er tvunget til å finne et annet sted å feire jul. De ble geleidet inn i hjemmene sine av politiet, slik at de kunne hente ut personlige eiendeler.

Ingeniører og bygningsforvaltere overvåker fortsatt bygningen tirsdag.

Avansert måleutstyr

  • Ved hjelp av avansert måleutstyr er det fra utsiden fastslått at boligblokka har beveget seg mellom 1 og 2 millimeter, opplyser polititalsmannen Philip Rogerson.

Høyblokka sto ferdig i august i år og består av hele 392 leiligheter, et butikkområde og en barnehage. Prislappen for bygningen var på nærmere 1,5 milliarder kroner.

Les mer om: