SAMFUNNPOLITIKK

Frp krever full stortingssal under bioavstemning

Fremskrittspartileder Siv Jensen samler alle sine stortingsrepresentanter når det skal stemmes over biodrivstoff-avgiften neste torsdag. Hun håper to overhoppere vil ødelegge for statsminister Jens Stoltenberg.
Fremskrittspartileder Siv Jensen samler alle sine stortingsrepresentanter når det skal stemmes over biodrivstoff-avgiften neste torsdag. Hun håper to overhoppere vil ødelegge for statsminister Jens Stoltenberg. Bilde: Scanpix

Normalt møter ikke samtlige stortingsrepresentanter for å stemme.

Med samtlige

Det vanlige er at partigruppene blir enige om hvor mange som forholdsmessig må stille for å sikre det «riktige» avstemningsresultatet.

Dette prinsippet bryter Frp med når de stiller med full gruppe i salen torsdag.

Dermed tvinger de samtlige rødgrønne stortingsrepresentanter til å stemme, også de som må gjøre det mot sin overbevisning for å unngå å påføre regjeringen et nederlag.

– Det er dundrende flertall i Stortinget mot avgiften på biodiesel. Da skal man gi et samlet storting anledning til å stemme over saken, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Les også: – Avgift på feil drivstoff

– Maktmisbruk

Hun legger til at kun to stemmer fra regjeringspartiene er nok til å velte flertallet.

– Jeg har lest hva Per Olaf Lundteigen (Sp) og Inga Marte Thorkildsen (SV) har sagt om saken. En viktig egenskap ved politikere er at det er sammenheng mellom det man sier og det man gjør. Nå får de vise hva de er laget av, sier Jensen.

Hun mener at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legger opp til maktmisbruk ved å presse gjennom en avgift det egentlig ikke er flertall for i Stortinget.

– Jeg har respekt for at regjeringsflertallet skal få viljen sin, men dette er ikke regjeringsflertallets vilje. Det er misbruk av makt, sier Jensen.

Les også: – Grisete og useriøst

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.