NYHETSBREV

Freia melkesjokolade blir nå laget med flunkende ny styring

Det er et omfattende system som Mondelez Norge Production, snacksdelen av fisjonerte Kraft Foods, har installert.

Senior prosjektleder Odd Leif Sjølie har vært med å skaffe sjokoladefabrikken en suveren styring, som borger for sikker produksjon.
Senior prosjektleder Odd Leif Sjølie har vært med å skaffe sjokoladefabrikken en suveren styring, som borger for sikker produksjon.
24. juni 2013 - 17:02
Vis mer

Oslo: Massefabrikken har fått et skikkelig løft, og den er selve hjertet i sjokoladefabrikken.

Hele informasjonspyramiden

Ifølge senior prosjektleder ved anlegget, Odd Leif Sjølie, hadde det tidligere styringssystemet fra midten av 1980-tallet passert best før dato. Mondelez gikk grundig til verks. Det var ikke snakk om en konvensjonell en-til-en oppgradering.

Sjølie forteller at det nye systemet fra Siemens dekker hele informasjonspyramiden. Det består av leverandørens S7 PLS-er, WinCC operatørstasjoner, et batch-kontrollsystem og industriell IT (eller MES, Manufacturing Execution System).

- Det øverste laget i informasjonshierarkiet, MES, er tett integrert med forretningssystemet, SAP, forklarer prosjektlederen.

Les også: Norfersks nye kjøttpakkesenter sprer ferskvare på en helt ny måte

Reseptbestillinger

Systemet håndterer hele prosessen fra råvaremottak til ferdig produksjon av flytende sjokolade i tanker. Hovedingrediensene er sukker, tørrmelk, flytende kakaomasse og kakaosmør. Styringen har noen tusen signaler, hovedsakelig tilkoplet via distribuert I/O.

Forretningssystemet har produktbeskrivelser og produksjonsprognoser. Sjølie sier at SAP sender sine bestillinger til MES. Her overtar resepter for de ulike produktene, og de sendes videre til styringssystemet som en ordre.

- MES håndterer også finplanleggingen, sier han.

Finmalt

Styringssystemet har fem PLS-er, som har ansvaret for hver sin anleggsdel. Etter råvaremottaket står blanding på programmet. Deretter følger nedmalingsprosesser, først grov, så fin.

- Valsemøllene får ned finheten til under 50 my. Det er en magisk grense for hva tunga opplever som helt glatt, forklarer Sjølie.

I neste runde finner vi en enda viktigere del for de kommende nytelsene. Prosjektlederen viser oss conchene. Det er store maskiner på rekke og rad som elter og blander massen, og temperaturen blir justert opp og ned etter godt bevarte hemmeligheter i reseptene.



Vi er nesten i katakombene på sjokoladefabrikken. Den litt søtlige lukten er erstattet med en lett bitter variant.

- Her blir viktige parametere for smaken skapt, forklarer han.

Les også: Sleipner-feltet får bedre kontroll

Flytende sjokolade

Det faller oss lett å trekke paralleller til Roald Dahls kjente roman. Odd Leif Sjølie er omtrent like entusiastisk for både produktene og produksjonen som Charlie i sjokoladefabrikken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den flytende massen, som nå holder 40 grader, pumpes til store tanker, klar for produksjon av sjokoladeplater, ruller og dragerte varianter som M og Nonstop. Her opphører oppgavene for det nye systemet. Men i likhet med koplingen til forretningssystemet, er systemet tett integrert med maskinstyringen på de etterfølgende støpelinjene.

Les også: 1 av 2 operatører bruker Eqhub

Nye godbiter

Sjølie forteller at produksjonslinjene sender en forespørsel om sjokolademasse til styringssystemet for massefabrikken.

- Styringssystemet kvitterer på bestillingen og pumper ønsket mengde frem til den aktuelle tanken, sier prosjektlederen.

Det nye sjokoladestyringssystemet kvitterer også med en rekke fordeler sammenlignet med det harske systemet fra 80-tallet. Selv om moderniseringen var en dyd av nødvendighet, er løsningene spekket med en rekke nye godbiter. Ifølge Sjølie bidrar det nye systemet til økt produktivitet og sikkerhet, både i produksjonen og til selve produktkvaliteten.

Automatisk sporbarhet

Prosjektlederen forventer mindre vedlikehold og enklere feilsøking med dette flunkende nye systemet. Han har også foretatt estimater på hva bedre kontroll på råvareforbruket kan gi, for nå kan de etterkalkulere forbruket etter produksjon av hver batch.

Det nye systemet har også automatisk sporbarhet på menyen. For å ta i bruk funksjonaliteten måtte Mondelez gjøre endringer i prosessutstyret. Rørsystemene måtte legges om for å tilfredsstille kravene. Det skal ikke være mulig å tappe fra en tank når den fylles. Det er også umulig å velge feil løp i rørsystemene. Her skal alt gjøres etter boken, altså reseptene.

- Foruten elektronisk sporbarhet, har vi nærmest eliminert risikoen for uønsket blanding av produkter, forklarer Sjølie.

Overlegen styring

Massefabrikken kjører døgnet rundt, fem dager i uken. Da er det ganske imponerende at både ombyggingen av anlegget og bytte av styringssystemer ble gjort uten å påvirke driften. Det er fristende å låne et slagord fra anlegget som har vært i drift siden 1880-tallet: Ingen over, ingen ved siden.

Les også:

Skretting kutter millioner årlig i energikostnader med energistyring

Slik skal sensorene fornye bilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.