MARITIM

Fregattsjefen: – Surrealistisk og trist

Skipssjef Preben Ottosen ble kastet ut av sengen da KNM Helge Ingstad kolliderte. Han sier det var «blodtrist» å se skipet i fjæresteinene.

Skipssjef Preben Ottesen sier det var deilig å få beskjed om at alle om bord hadde klart seg, men at det var trist å se KNM Helge Ingstad ligge i fjæresteinene etter havariet i november.
Skipssjef Preben Ottesen sier det var deilig å få beskjed om at alle om bord hadde klart seg, men at det var trist å se KNM Helge Ingstad ligge i fjæresteinene etter havariet i november. Foto: JAKOB ØSTHEIM / FORSVARET
21. des. 2018 - 07:22
Den 49 år gamle offiseren lå og sov natt til 8. november, men våknet brått da fregatten kolliderte med tankskipet TS Sola, skriver VG.
 

– Jeg våknet opp på dørken. Jeg tok meg selv i å våkne av at jeg ropte «nei», forteller Ottesen, som altså ble kastet ut av sengen i sammenstøtet. Etter å ha vært «superforvirret» et øyeblikk, slo adrenalinet og treningen fort inn.

– Man er på igjen i løpet av sekunder, sier Ottesen. Da han så på radaren at de lå midt i fjorden, ble han først lettet, fordi han trodde skipet hadde truffet en konteiner eller noe som lå og fløt i sjøen.

I ettertid har han slitt med å få kontroll over hvor lang tid ting tok i kaoset eller når han fikk vite at det hadde gått bra med alle om bord, men følelsen husker han.

– Det er jo den deiligste beskjeden du kan få noen gang. I hvert fall når man etterpå vet hvor alvorlig dette var, sier Ottesen. Da besetningen til slutte måtte gi opp å redde fregatten, var skipssjefen den siste som gikk fra borde. Fra land så han KNM Helge Ingstad synke stadig dypere.

– Det er helt surrealistisk. Å se skuten du er glad i ligge i fjæresteinene og slite er verdens tristeste syn. Det er bare blodtrist, sier han.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.