OFFSHORE

Fram frem til Troll

7. mai 2003 - 10:45

Norsk Hydros eksisterende oljeinstallasjoner på Troll-feltet er feltsenteret for en videreutbygging av området rundt Troll.

Dette er et typisk eksempel på bruk av eksisterende infrastruktur for å kunne drenere mindre oljefelt i Troll-området.

Nå gjenstår et omfattende oppkoblingsarbeidet før feltet kan starte å produsere i oktober 2003

Fram Vest er et satellittfelt og representerer typiske feltutbygginger som knyttes til eksisterende installasjoner. I framtiden vil dette utgjøre hovedtyngden av utbyggingsaktivitet på sokkelen.

- Både gassfeltet Tune, som kom i drift for fem måneder siden, og oljefeltet Fram Vest er mindre felt som ligger nær eksisterende plattformer og rørledninger. Ved å knytte disse opp til henholdsvis Oseberg feltsenter og Troll C, utnytter man kapasiteten på disse installasjonene bedre og får økonomi i prosjektene. Hydro håper på flere tilsvarende utbygginger i fremtiden, sier utbyggingsdirektør Tom Røtjer i Hydro. .

10 millioner oljekroner daglig

Fram Vest-feltet vil produsere i overkant av 60.000 fat olje per dag. Fram Vest bygges ut med to fire-brønns undervannsrammer. Brønnstrømmen vil bli fraktet til Troll C for prosessering. Investeringene er på rundt 4 milliarder kroner. Reserver fra Fram Vest er 100 millioner fat olje og 8 milliarder kubikkmeter gass. Etter dagens priser skulle det bli verdier for rundt 30 milliarder kroner.

Hydro arbeider videre med planer for utbygging av de øvrige forekomstene i det såkalte Sogn-området.

Sikkert og kontrollert

Løftet av Fram Vest-modulen var nøye forhåndstestet. Både løftefartøyet Saipem 7000 og Troll C er i flytere, og Hydro gjennomførte både modelltester og datasimuleringer av løftet.

- Vi var veldig fokusert på at løftet skulle gjøres på en sikker og kontrollert måte. Vi har planlagt alt i detalj, gjennomført datasimulering og modelltesting, og har grundig forberedt involvert personell på plattformen om hva som skulle skje under løftet, sier Ståle Øvretveit i Hydro Teknologi og Prosjekter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.