ARBEIDSLIV

Fra spill til simulering

Anders J. Steensen
26. juni 2003 - 08:11

Larvik: Ofte kan det være rimeligere for større bedrifter å leie inn folk for å gjøre en jobb enn å ha egne ansatte.

Dette gir levebrød for mange mindre bedrifter og konsulenter. Så også for det nystiftede selskapet Tech4You.

Tom Johansen og Kut Åge Børrufsen fant ut at tiden var inne for å drive for seg selv. Begge har lang erfaring med DAK som konstruksjonsverktøy. Nå satser de på salg av både programvare og tjenester.

- Vi har vært heldige og fått agenturet for en visualiseringsprogramvare, Walkinside, som kan brukes i mange forskjellige løsninger. Markedet er bredt, alt fra offshore ingeniørselskaper til arkitekter og byplanleggere, sier Johansen.

Data fra DAK

Walkinside passer utmerket til presentasjoner, som elektronisk illustrasjonsverktøy i anbud, som analyseverktøy i forbindelse med rømningsveier, gater, trafikk og andre elementer som krever bevegelser, animasjoner.

Teknologien er basert på dataspill. Derfor er kravene til maskinvare begrenset, dagens vanlige PC-er med et grafikkort gir svært gode resultater.

Grunnlagsdata inn i systemet kan komme fra standard DAK-programvare som Microstation, AutoCad eller mer avanserte verktøy som PDMS. Alle data overføres i standard overføringsformater. I Walkinside legges det overflater på dataelementene slik at det dannes fulle datamodeller som brukeren kan vurdere.

- Walkinside gjør det langt enklere å sjekke konstruksjoner enn tidligere. Med dataspillteknologien kan brukeren med en joystick eller med pilstaster fritt bevege seg rundt i modellen uten at alle de tunge dataene i DAK-systemene følger med og sinker prosessen. Det er ikke nødvendig å bruke Silicon Graphics-maskiner til avanserte simuleringer lenger, sier Johansen.

Europeisk

Walkinside er laget i Belgia og finnes i tre forskjellige varianter: en versjon for å spasere gjennom datamodellen, en for sikkerhetsanalyse hvor det er mulig å simulere brann og røykutvikling og en som kan koples til en teknisk database for lett å finne frem i dokumentasjon og spesifikasjoner for et anlegg. Denne versjonen kan koples til administrative systemer som SAP R3 for innkjøp og materialhåndtering.

Siden systemet er basert på PC og spillteknologi, kan det brukes interaktivt over internett. Det er velegnet til sikkerhetsopplæring av personell og i forbindelse med drift og vedlikehold. Muligheten til å bruke internett interaktivt i modellene gjør systemet velegnet for desentralisert engineering.

Det lille firmaet, som holder til i Skreppestad Næringspark, har også en annen programvare som er beregnet til å beskrive større anlegg. Systemet, som er utviklet av Linde AG i München, er spesielt velegnet som komplett dokumentasjon for større industrianlegg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.