Fra rivingsobjekt til landemerke

Vegvesenet vurderte å rive Rånåsfoss bru på Romerike. I stedet fikk den effektbelysning og er blitt et spektakulært landemerke over Glomma.

5. aug. 2015 - 08:11
Vis mer

Rånåsfoss bru (bygd i 1927) i Sørum kommune i Akershus er spesiell. Det er den eldste­ gjenlevende brua av de såkalte «Stangebruene», og den er også i original utforming. Spennet er på 183 meter. Den var hovedbru over Glomma inntil nye Rånåsfoss bru åpnet i 1989.

 

Dyrt vedlikehold

Deretter gikk brua for lut og kaldt vann. Vedlikeholdet begynte å bli svært kostbart. Brua fungerte kun som lokal turveg, og var ikke spesielt knyttet til gang- og sykkelveger. I begynnelsen av 2012 drøftet Vegvesenet og brueier Akershus fylkeskommune om brua skulle rives. Det kom sterke reaksjoner i Sørum, og det ble blant annet arrangert underskriftskampanjer og fakkeltog for å bevare brua.

I april 2012 konkluderte Vegvesenet med at brua er så verdifull at den måtte tas vare på, og at det skulle brukes opptil 15 millioner kroner for å sette brua i stand.

Brua åpner i september etter å ha blitt rehabilitert for rundt 10 millioner kroner, deriblant med et spektakulært lysarrangement.

 

Krevende arrangement

Sivilarkitekt MNAL og lysdesigner IALD Erik Selmer har stått for effekt- og vegbelysningen på brua. Han har hatt mange oppdrag for Vegvesenet.

– Ei gammel og fin bru, med en beskrivende konstruksjon. Tårnene er primærkonstruksjonen, og det er viktig å markere dem tydelig. Blir de borte i nattemørket, så blir det en slags desinformasjon, forteller Selmer.

– Noen bruer er lettere å belyse enn andre. Denne har en ganske omfattende konstruksjon. Det er et slags kniplingsverk av elementer, og det kan være krevende å få med seg alle sammen, sier han.

– Noe av det aller viktigste for et godt lysdesign er å unngå at brukere og tilskuere blir blendet. Jeg har brukt mye tid og oppmerksomhet på det arbeidet, forteller Selmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.