OFFSHORE

Fra olje til gass

Anders J. Steensen
23. aug. 2004 - 07:48

Frem til nå har Statfjord vært et oljefelt hvor de har klart å produsere 63 prosent av de tilstedeværende ressursene.

Med ytterligere injeksjon av gass og vann mener Statoil å kunne få ut 66 prosent av de tilstedeværende ressursene .

Men dersom Statoil og partnerne i Statfjord skulle gå for en mer radikal løsning, å endre feltet fra et olje til et gassfelt, viser studier at det er mulig å få ut opp i mot 70 prosent tilstedeværende olje sammen med en betydelig gassproduksjon.

- Dette vil tilfredsstille kravene i den norske petruleumsloven om maksimal utnyttelse av ressursene, men vi må få avklart usikkerhetene rundt prosjektet, sier områdesjef Øyvind Reinertsen.

Ved en omgjøring av Statfjord til gassfelt, kan gassen gå i rør til Storbritannia. Kårstøanlegget, som inntil nå har tatt i mot gassen gjennom Statpipe-systemet, har ikke kapasitet til å behandle alle de ekstra gassemengdene.

Men siden produksjonen avtar på britisk side, og britene har behov for mer gass, har mottaksanleggene i St. Fergus ledig kapasitet.

Mangler senger

Å omgjøre Statfjord er ikke enkelt. Store deler av produksjonsanlegget må bygges om fordi det nå skal bli lavtrykksproduksjon i stedet for dagens høytrykksproduksjon.

Det betyr at store deler av rørforbindelsene i prosessen må endres på grunn av at andre volumer skal behandles.

- Dette må gjøres under full drift og krever god planlegging, sier Reinertsen.

En av de store flaskehalsen i prosjektet er det begrensede antallet sengeplasser til personellet som skal utføre modifikasjonene, hvor det foreløpig er snakk om hele 3,5 millioner arbeidstimer offshore. Både en innleie av flottell og en utsettelse av arbeidet, vil kunne utfordre lønnsomheten i prosjektet, som allerede er marginal.

En ombygging av Statfjord betyr 100 millioner fat olje ekstra pluss 35 milliarder Sm 3 gass.

Levetiden på feltet vil forlenges med 8 - 10 år. Reinertsen regner med at en beslutning om prosjektet vil fattes innen utgangen av 2004.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.