ETTERUTDANNING

Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 50

Og aldersgrensen for når lånet må være tilbakebetalt heves fra 65 til 70 år.

Hver femte voksen i Norge har ikke vitnemål eller fagbrev fra videregående opplæring. Fra høsten tilbyr Lånekassen bedre ordninger for voksne.
Hver femte voksen i Norge har ikke vitnemål eller fagbrev fra videregående opplæring. Fra høsten tilbyr Lånekassen bedre ordninger for voksne. Foto: TCmake_photo/istock
25. feb. 2020 - 18:47

Fra neste studieår kan man søke om lån til du er 50 år, uten at støttebeløpet reduseres. I dag er aldersgrensen 45 år.

I tillegg heves aldersgrensen for når lånet må være tilbakebetalt, fra 65 til 70 år.

Videre fjernes kravet om minst 50 prosent studiebelastning for å få støtte. Dermed kan man få støtte også om man for eksempel studerer 20 prosent ved siden av jobb.

– Lånekassen vil bidra til at flest mulig fullfører videregående opplæring, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen.

Nær 600.000 voksne i alderen 25 til 66 år har i dag ikke fullført videregående opplæring.

De nye ordningene gjelder også for studenter i høyere utdanning, men her er tilleggslånet begrenset til 100.000 kroner årlig og maksimalt 200.000 kroner.

De nye reglene skal gi mer i støtte og større fleksibilitet for voksne:

– Vi må gjøre det enklere for voksne med familie, hund og stasjonsvogn å ta utdanning enten de trenger videregående opplæring eller videreutdanning. Lånekassen har vært veldig godt tilpasset unge heltidsstudenter, men har vært mindre tilpasset voksne. Det gjør vi noe med nå. Jeg håper og tror dette bidrar til at flere får kvalifisert seg for morgendagens arbeidsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Kompetanse Norge mener at tilbudet av etter- og videreutdanning bør bli bedre og mer fleksibelt, slik at de som har huslån, forsørgerbyrde og andre økonomiske forpliktelser også kan delta. 

NTNU tilbyr kurs i videreutdanning, både gratis og med egenbetaling.
Les også

Forslag fra regjeringen: Du skal betale for videreutdanning selv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.