DOKTORGRADER

Fosfor forurenser i aluminiumsindustrienDiplomchemiker Elke Willam Thisted (30) fra Heilbronn a.N. i Tyskland har i sin doktoravhandlingen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU undersøkt oppførselen til fosforforbindeler i fluoridbaserte smelter med henblikk på aluminiumsframstilling.

Fosfor kan påvirke metallegenskaper ved for eksempel å redusere aluminiums korrosjonsmotstand. I tillegg øker nærvær av fosforforbindelser strømforbruket i framstillingsprosessen for aluminum.

Siden metallproduksjonen skal foregå med minst mulig energiforbruk, er studier av forurensingselementer som fosfor viktige for å få en forståelse av deres oppførsel og for å sette inn mottiltak for å minske konsentrasjoner av slike elementer i prosessen.

Avhandlingen har tittelen «Electrochemical properties of phosphorus compounds in fluoride melts / Elektrokjemisk oppførsel av fosfor forbindelser i fluoridsmelter». Arbeidet er utført ved Institutt for materialteknologi, NTNU, med temporære opphold ved Hydro Aluminium Årdal.

Professor em. Jomar Thonstad har vært hovedveileder, og professor Geir Martin Haarberg har vært medveileder. Arbeidet er støttet av Prosmat-programmet, som er finansiert av Norges forskningsråd og norsk aluminiumindustri.

Elke Willam Thisted er Diplomchemiker (1998) fra Technische Universität zu Karlsruhe, og har disputert for graden dr.ing. Hun er ansatt som stipendiat ved Institutt for materialteknologi, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.