Fosen-aksjonistene: – Nå stenger vi staten – igjen

Fosen-aksjonistene har fredag satt seg ned foran inngangene til elleve departementer i Oslo sentrum. De sier at de vil legge ansvar på statsrådene.

Fredag morgen sitter aksjonistene utenfor Olje- og energidepartementet.
Fredag morgen sitter aksjonistene utenfor Olje- og energidepartementet. Foto: Rodrigo Freitas/NTB
13. okt. 2023 - 08:36

Oppdatering: Fosen-aksjonister har siden fredag morgen sittet utenfor inngangene til elleve departementer. Litt over klokken 11 avbrøt de aksjonen. Fra flere av departementene er de blitt båret bort av politiet.

– Nå blokkerer samiske aktivister og aksjonister fra Natur og Ungdom inngangene til ministrenes departementer, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding fredag morgen.

Fosen-aksjonistene opplyser til NTB i regjeringskvartalet at de i alt har etablert seg utenfor elleve departementer i Oslo sentrum, samt ved garasjen til departementene i Akersgata.

Flere av stedene har aksjonistene lenket seg fast.

Thunberg deltar også

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg er sammen med aksjonistene som har satt seg ned foran inngangen til Helse- og omsorgsdepartementet i regjeringskvartalet.

Thunberg deltok også da aksjonistene blokkerte inngangene til Statkraft på Lilleaker torsdag.

Samtidig har aksjonister satt seg ned foran Olje- og energidepartementet, blant dem talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

– Nå stenger vi staten – igjen. Den norske stat tar seg til rette på Fosen ved å la det gå to år med menneskerettighetsbrudd i Norge og tjene millioner av kroner på det gjennom Statkrafts eierskap, sier talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

Også under aksjonen i februar blokkerte aksjonistene inngangen til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer.

Vil legge ansvar på statsrådene

Isaksen sier at alle statens organer har et ansvar for å respektere maktfordelingsprinsippet og sikre rettsstaten, og dermed også for å løse Fosen-saken.

– Når vi blokkerer departementene i dag, vil vi legge ansvar på statsrådene deres som snart er på vei inn i regjeringens høyeste beslutningsorgan, Kongen i statsråd. Inn i møtet skal de ha med seg at de er ansvarlige for to år med pågående menneskerettighetsbrudd i Norge. Hver ny dag smerter, samene på Fosen har allerede måttet leve med dette bruddet i altfor lang tid, sier hun.

Arild Hermstad, Miljøpartiet de grønne (MDG).
Les også

MDG-topp ut mot statens pengebruk i klimasøksmålet: – En trussel mot rettsstaten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.