ENERGI

Fortum selger tre norske vindkraftverk til Credit Suisse

Nygårdsfjellet, Ånstadblåheia og Sørfjord blir 80 prosent sveitsiske.

Ånstadblåheia i Sortland kommune i Vesterålen har en kapasitet på 50 MW.
Ånstadblåheia i Sortland kommune i Vesterålen har en kapasitet på 50 MW. Foto: Torgeir Sørensen/TS Foto
20. des. 2019 - 17:15

Fortum og Credit Suisse Energy Infrastructure Partners (CSEIP) har i dag fredag signert en avtale hvor CSEIP vil kjøpe seg opp til en 80 prosent eierandel i alle Fortums vindparker i Norden. Fortum vil fortsette som operatør på anleggene, ifølge en pressemelding.

I Norge gjelder dette vindparkene Nygårdsfjellet øst for Narvik og Ånstadblåheia på Sortland. CSEIP skal også kjøpe 80 prosent av Sørfjord vindpark i Tysfjord kommune i Nordland når den ferdigstilles på sensommeren 2020. 

Salget, eksklusive Sørfjord vindpark, på gjelds- og kontantfri basis er forventet å være om lag 250 millioner euro, hvorav 170 millioner euro er relatert til første kvartal i 2020. 

Skal bruke pengene til å bygge mer

Fortum skriver i pressemeldingen at de vil fortsette å utvikle andre nordiske vindkraftprosjekter.

Disse kraftverkene selges

  • Nygårdsfjellet (32 MW, Norge)
  • Ånstadblåheia (50 MW, Norge)
  • Solberg (75 MW, Sverige)
  • Kalax (90 MW, Finland - under bygging)
  • Sørfjord vindpark (97 MW, Norge - under bygging)
  • Fortum og CSEIP har i tillegg signert en eksklusiv avtale om Sävar-prosjektet (154 MW, Sverige) med ambisjon om å bygge ut et anlegg her på et senere tidspunkt. Dette ville øke den felleseide kapasiteten til omtrent 500 MW.

Kilde: Fortum

– Transaksjonen frigjør kapital som gjør det mulig for oss å bruke Fortums nøkkelkompetanse til å utvikle, bygge og drifte vindkraftverk i Norden, skriver Joonas Rauramo, visepresident for vind i Fortum. 

CSEIP beskriver oppkjøpet som en stor mulighet: 

– Vi er glade for å starte samarbeidet med Fortum som allerede har vist betydelig kompetanse og engasjement i å bygge og drifte flere vindparker i de nordiske landene, sier Tim Marahrens, transaksjonsansvarlig i CSEIP. 

Fortum har, sammen med sine partnere og tilknyttede selskaper, en samlet portefølje på omtrent 3.000 MW innen sol- og vind i Norden, Russland og India, hvorav 713 MW er i drift og resten er under utvikling. Selskapet er finsk, og eier også anlegget på Klemetsrud. Fortum har også en rekke elbilladere oppstilt i Norge.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.