OLJE OG GASS

Fortsetter kravet om Shtokman-skattelette

Jan Helge Skogen fortsetter misjoneringen for skattelette fra russiske myndigheter. Før dette kommer på plass er ikke Shtokman-prosjektet kommersielt gjennomførbart.
Jan Helge Skogen fortsetter misjoneringen for skattelette fra russiske myndigheter. Før dette kommer på plass er ikke Shtokman-prosjektet kommersielt gjennomførbart. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
25. jan. 2012 - 12:11

– Snøhvit-prosjektet ble realisert med hjelp fra norske myndigheter som la til rette for skattelette og bedre betingelser. Shtokman-prosjektet vil ha samme effekt på Murmansk-regionen som Snøhvit har hatt for Nord-Norge. Men da trenger vi tilrettelegging i form av bedre rammevilkår fra russiske myndigheter, sa Russland-president for Statoil, Jan Helge Skogen, under en russisk-norsk oljekonferanse i Oslo i dag.

Utsatt

Skogen har opptil flere ganger sagt fra talerstolen at Statoil trenger skattelette og bedre vilkår for å klare å ta en investeringsbeslutning for Shtokman-prosjektet på russisk side av Barentshavet.

I romjulen ble investeringsbeslutningen for prosjektet nok en gang utsatt på grunn av manglende tilrettelegging fra russiske myndigheters side.

– Shtokman er et strategisk viktig prosjekt, og Statoil er dedikert til å jobbe frem en investeringsbeslutning for prosjektet. Men per dags dato er ikke prosjektet kommersielt. Det trengs fiskale og kommersielle justeringer for å gjøre det kommersielt, sa Skogen fra talerstolen.

Andre betingelser

Han mener det russiske skattesystemet må tilpasses offshoreprosjekter, som trenger andre betingelser enn onshore prosjekter.

Shtokman-prosjektet anses som et pionerprosjekt, siden det ligger langt fra land, i harde værforhold og trenger ny teknologi for å kunne gjennomføres.

Viseminister for det russiske mineraldepartementet, Denis Khramov, sier at regjeringen jobber med å få på plass skattereguleringer for å tiltrekke seg internasjonale selskaper.

– Vi må få på plass et nytt toll- og skatteregime, og det er et voksende behov for å etablere et nytt juridisk rammeverk.

Jobber med saken

Skogen i Statoil er fortsatt usikker på om Khramovs ord er nok.

– Vi vet enda ikke om dette er nok for å få på plass en investeringsbeslutning. Vi har sagt klart fra til russiske myndigheter hva vi mener trengs for å få dette på plass. Det har blitt presentert til myndighetene. Vi vet at russiske myndigheter jobber med å tilpasse skattesystemet for offshore prosjekter, sier Skogen til Teknisk Ukeblad.

– Hvor mange ganger kan det utsettes?

– Vi trenger denne skatteletten for å kunne ta en beslutning. I dag er ikke prosjektet økonomisk forsvarlig.

Stabil etterspørsel

Russland er ivrige på å utforske mer av sine arktiske områder for hydrokarboner, men er avhengig av utenlandsk ekspertise.

Khramov mener skattelette er en av faktorene som hindrer økt leteaktivitet på russisk sokkel.

Også ukonvensjonelle hydrokarboner har endret forholdene for utvinning av krevende arktiske hydrokarboner.

– Etterspørselen fra Europa har stabilisert seg på grunn av alternative energiressurser. Det er en stadig økning i ukonvensjonelle hydrokarboner, og det er en utfordring å gjøre russiske hydrokarboner mer konkurransedyktige i det globale markedet. For å gjøre oss attraktive må vi gjøre det lettere å få tak i ressursene. Den russiske sokkelen er enda ikke attraktiv på grunn av økonomiske og fiskale grunner, sa Khramov.

Les mer: Shtokman-avgjørelsen utsatt igjen

Norge blir ingen gassnasjon

Statoil presser Russland på Shtokman-avgjørelse

– Det haster å finne mer gass

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.