Historisk høye søkertall til universiteter og høgskoler har ført til uvanlig få ledige plasser på landets ingeniørstudier.
Men fortsatt er det mulig å begynne på ingeniørstudier. Flere høgskoler har nemlig ledige plasser på enkelte studier.
Sein start
– Slik det ser ut ved skolestart, er det fremdeles muligheter til å begynne på kjemi, industriell design og maskin, og det er mulig å starte opp denne uka. Bygg og elektro ser ut til å være fylt opp, sier Steinar Hurrød, dekan for ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold.
På den andre siden av Oslofjorden er tilbakemeldingen den samme.
– Vi har fremdeles behov for flere søkere til elektronikk, mens det ikke er ledige plasser på mikro- og nanoteknologi, produktdesign og elektro-automasjon, sier Bjørnulf Stokvik, studiedirektør ved Høgskolen i Vestfold.
Finanskrisa skremmer flere til studier
Ledige på alle studier
Også ved Ofotfjorden er det fortsatt ledige plasser.
– Vi har ledig kapasitet på alle ingeniør- og masterstudiene i og med at vi har tradisjon for å tilpasse oss eventuelle variasjoner i opptakstall. Vi opererer ikke med et fast tak i forhold til studieplasser, sier Andreas Stellander, studiesjef ved Høgskolen i Narvik.
Han legger til:
– Generelt tar vi opp studenter helt fram til begynnelsen av september. Etter den tid vil det være problematisk å begynne, siden en del undervisning allerede er gjennomført, sier Stellander.
Også universitetsstudier
Det samme gjelder i byen ved de syv fjell.
– Studeretning for kommunikasjonssystemer har i skrivende stund ledige plasser. Kjemi har også ledige plasser. Vi tar opp studenter ut august måned, sier Nina Samnøy, seniorkonsulent ved Høgskolen i Bergen.
Samordna opptaks restetorg viser i skrivende stund ledige plasser også ved andre læresteder. Ved Høgskolen i Buskerud på Kongsberg er det plasser på data-, elektro- og maskinstudiet, mens Høgskolen i Ålesund har ledig på ingeniørstudiet i data.
Flere ingeniørstudier
Universitetet i Agder har ikke fylt opp flere av ingeniørstudiene i Grimstad.
Det gjelder byggdesign, elektronikk, data, flyteknikk og fornybar energi.
Ved Universitetet i Tromsø, som nå er fusjonert med Høgskolen i Tromsø, gjelder det prosess-/gassteknologi, automatiseringsteknikk samt sikkerhet og miljø.