KARRIERE

Fortsatt jentesatsing på NTNU

NTNU inviterer også i år 500 jenter til Jentedag. BIldet er fra Jentedagen 2008.
NTNU inviterer også i år 500 jenter til Jentedag. BIldet er fra Jentedagen 2008. Bilde: NTNU
Stein Jarle Olsen
22. juli 2009 - 15:42

Førstkommende fredag, altså 24. juli, inviterer NTNU 500 jenter til Trondheim.

Jentedag

Med det de kaller jentedagen vil universitetet sikre at jentene som har fått tilbud om studieplass ved et teknologi- eller realfagsstudium, takker ja.

Jentene får dekket reise og opphold, og kommer fra hele landet for å delta. Det forventes at 250-300 vil takke ja til å komme.

Næringslivet dekker rundt 20 prosent av de totale kostnadene på rundt en million kroner, mens en stor del av resten kommer fra NTNUs såkalte "likestillingsmidler". Det øvrige dekkes av de enkelte fagmiljøene.

Økt oppmøte

Prosjektleder Nina Kotte sier til Teknisk Ukeblad at over 90 prosent av jentene som deltar på jentedagen velger å takke ja til studieplassen.

– Før man startet med jentedag på datastudiene i 1997, takket bare 40 % av jentene ja til studieplassen. Nyere tall har vi for eksempel fra Elektronikk, Teknisk kybernetikk og Energi og miljø, som alle kan vise til økt jenteandel etter at jentedagen ble innført som virkemiddel i 2005.

Hun påpeker imidlertid at jentedagen nok ikke har den fulle og hele æren, ettersom alle tre studieprogrammene har tatt i bruk andre virkemidler for å rekruttere jenter på samme tid.

Tydelig effekt

Men tallene taler likevel for seg. På Energi og miljø-studiet var det i 2005 bare 20 prosent av studentene som var jenter.

I 2006, etter den første jentedagen, var andelen over 40 prosent.

– Det er ikke bare slik at det er kun de som allerede ville takket ja som velger å komme på jentedagen?

– Det er ikke så lett å svare på, men når vi spør sier en hel del at jentedagen har påvirket dem i positiv retning. Flere av de som deltar på jentedagen hadde ikke studiet på førstevalg: de har kanskje kommet inn på andre-, femte- eller åttendevalget sitt. Likevel velger nesten alle som deltar på jentedagen å takke ja til studieplassen, sier Kotte.

Hun sier at de er sikre på at bevisst jentesatsing gir resultat, og at mange svarer bekreftende på at NTNUs satsing på flere jenter til teknologi- og realfagsstudier har påvirket deres valg av studium.

Omvisning og fest

Arrangementet fredag begynner med samling utenfor Hovedbygget på Gløshaugen.

Deretter går jentene til arrangementer etter hvilken studieplass de har fått tilbud om, hvor de får møte faglærere og eldre studenter, i tillegg til jenter som kan bli deres medstudenter utover høsten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I tillegg vil de få snakke med representanter fra næringslivet som ønsker å markedsføre seg overfor studentene, og de vil bli vist om på Gløshaugen.

Til slutt blir det middag og fest på Samfundet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.