Forsvarssjefen vil ha Bodø som nytt Nato-hovedkvarter for Norden

I et felles innspill fra de nordiske forsvarssjefene foreslås det mer tyngde i Nord-Europa. Fylkesrådslederen i Nordland ønsker forslaget velkommen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ønsker en fremskutt Nato-kommando i Bodø.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ønsker en fremskutt Nato-kommando i Bodø. Foto: Terje Pedersen/NTB
13. juli 2023 - 08:24

Forsvarssjefen forteller til Klassekampen at de nordiske forsvarssjefene står bak et felles innspill om å få en fremskutt kommando i Nord-Europa. Kristoffersen ønsker at det nordiske hovedkvarteret skal ligge i Bodø.

– Norge har spilt inn Bodø som et mulig sted for et slikt hovedkvarter, forteller Kristoffersen til avisen.

Vil bruke eksisterende infrastruktur

De nordiske landene vil etter hvert plasseres under Norfolk-kommandoen (JFCNF) i den amerikanske delstaten Virginia, som er alliansens hovedkvarter i nordvest. Nato har også et senter i Napoli for sørøst og i nederlandske Brunssum.

– Vi ønsker ikke å etablere ny infrastruktur, og vil benytte den eksisterende. Norge har en flott og svært velfungerende base utenfor Bodø, som er Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), sier han.

Kristoffersen sier at mannskapene der har lang erfaring med å samarbeide internasjonalt og understreker at dette er et tema de nordiske landene nå diskuterer. FOH ligger på Tverlandet, drøyt to mil øst for Bodø sentrum.

Kaller Bodø det åpenbare valget

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide (Ap) i Nordland ønsker forslaget velkommen og mener Bodø er det åpenbare stedet å samle Natos nordiske land.

– Bodø har huset F-16 og Nato-oppdrag gjennom mange tiår. Nå må vi bygge videre på denne kompetansen og dette geografiske utgangspunktet, sier hun i en pressemelding.

I juni la Sverige fram en egen kommisjonsrapport for forsvarspolitikken. Eide viser til at det også her ytres ønske om en felles nordisk kommando.

– Det er svært viktig at også den svenske forsvarskommisjonen er så tydelig i sin anbefaling, sier hun.

Forsvarets Musikkorps Vestlandet i sving da dronning Sonja (i bakgrunnen) skulle på den offisielle åpningen av bybanen i Bergen på Festplassen i 2010.
Les også

Budsjettet til Forsvarets musikk bidrar til at Norge når Nato-mål

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.