FORSVAR

Forsvarsministeren går av som statsråd etter å ha beklaget forhold til ung kvinne

Odd Roger Enoksen (Sp) går av som forsvarsminister etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne.

Odd Roger Enoksen (Sp) vil gå av som forsvarsminister.
Odd Roger Enoksen (Sp) vil gå av som forsvarsminister. Foto: NTB
9. apr. 2022 - 10:50

Enoksen opplyser i en epost til NTB at han har gitt statsministeren beskjed om at han vil gå av.

– Jeg vil beklage til de jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sier Enoksen.

– Jeg har i dag gitt beskjed til min partileder Trygve Slagsvold Vedum, og statsminister Jonas Gahr Støre, at jeg ønsker å fratre som forsvarsminister, sier Enoksen.

Støre og Vedum: Riktig å gå av

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyser at han aksepterer Enoksens ønske om å gå av, og at det er riktig. Støre sier Enoksens handlinger ikke er forenelig med tilliten man er avhengig av som statsråd.

– Jeg ble gjort kjent med saken som gjør at Enoksen trekker seg, i går kveld. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, men jeg mener det som framkommer i saken, er av en karakter som ikke er forenlig med den tilliten man er avhengig av som statsråd, noe jeg har formidlet direkte til Enoksen. Derfor er det riktig at han beklager og går av, sier Støre.

Statsministeren sier at han i løpet av kort tid vil komme tilbake til hvem som midlertidig skal ta over som forsvarsminister.

Vedum sier i likhet med Støre at det som har kommet fram om Enoksen, ikke er forenlig med tilliten man må ha som statsråd.

– Det var en nødvendig og helt riktig vurdering av Enoksen å be om å få gå av som forsvarsminister, sier Vedum.

– Et menneske er mer enn sine enkelthandlinger, men det som er kommet fram, er ikke forenlig med den tilliten som trengs for å kunne fortsette i rollen som statsråd. Mine tanker går til de som har og har hatt det vanskelig som følge av hans handlinger, sier partilederen.

Beklaget forholdet

Enoksen sa lørdag til VG han beklager og at han ikke skulle ha hatt forholdet til den unge kvinnen, som først hilste på ham under en sosial sammenkomst i Nord-Norge i 2005, før hun møtte ham på en skoletur til Stortinget. I etterkant av denne turen startet forholdet.

Forsvarsministeren sier imidlertid at en statsråd også har et privatliv og kan ha forhold utenfor ekteskapet. Enoksen er 67 år nå og var 50 år i 2005.

– Det var ikke en situasjon der jeg hadde en maktposisjon overfor henne, sier Enoksen til VG.

– Følte på skam og skyld

Les også

Kvinnen sier derimot at forholdet har preget livet hennes i 15 år, og at hun har følt på både skam, skyldfølelse og frykt for ikke å bli trodd.

– Jeg har båret på dette i så mange år og skammet meg sånn. Det er ikke riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makta si og sin posisjon til å få det han ville. Det skulle han ikke gjort, og jeg skulle ønske han tok ansvar, sier kvinnen til VG.

– Ja, jeg var eldre enn henne. Ja, jeg var stortingsrepresentant først og så statsråd. Men jeg hadde aldri noe maktforhold over henne som gjorde at hun ikke kunne gått og avsluttet når som helst hvis hun følte det ubehagelig. Jeg hadde aldri noe pressmiddel overfor henne og prøvde aldri med noe press, sier Enoksen.

Tidligere varslingssak

Tidligere i vår ble det kjent at Senterpartiet behandler en annen varslingssak mot Enoksen. I forbindelse med den saken sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum denne uken at han fortsatt har tillit til Enoksen.

– Jeg ville tatt ham inn i regjeringen og har ham i regjeringen fordi jeg har høy tillit til ham, sa Vedum på spørsmål om han ville ha gitt Enoksen en statsrådspost om han visste om varslingssaken.

De varslene dreier seg om to hendelser fra henholdsvis 2000 og 2001 da Enoksen var Sp-leder.

Enoksen var leder i Senterpartiet fra 1999 til 2003. Han har vært stortingsrepresentant fra 1993 til 2005. I tillegg var Enoksen kommunalminister fra 1999 til 2000, olje- og energiminister fra 2005 til 2007 og nå sist forsvarsminister siden i fjor høst.

Enoksen er den andre statsråden som må gå av etter at Støre-regjeringen tiltrådte i fjor høst etter at Hadia Tajik gikk av som arbeidsminister tidligere i år.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.