ENERGI

Terje Lien Aasland er ny olje- og energiminister

Terje Lien Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister og Marte Mjøs Persen (Ap) blir ny arbeidsminister etter at Hadia Tajik trakk seg i forrige uke.

Terje Aasland (Ap) tar over posten som olje- og energiminister etter at Hadia Tajiks avgang som arbeidsminister i forrige uke har utløst rokeringer i regjeringen.
Terje Aasland (Ap) tar over posten som olje- og energiminister etter at Hadia Tajiks avgang som arbeidsminister i forrige uke har utløst rokeringer i regjeringen. Foto: Torstein Bøe/NTB
7. mars 2022 - 13:21

Statsrådsskiftene ble formelt gjennomført i ekstraordinært statsråd på Slottet mandag ettermiddag. Allerede før helgen signaliserte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han ikke ville vente lenge før en erstatning for Hadia Tajik ville bli utnevnt.

De første nyhetene om endringene i regjeringen kom søndag kveld. Kilder som flere medier var i kontakt med, opplyste at Marte Mjøs Persen (Ap) skulle forlate posten som olje- og energiminister, som hun tiltrådte etter valget i fjor høst. I stedet ble hun utpekt til å overta den ledige posten som arbeids- og inkluderingsminister.

Som erstatning for Persen hentet statsministeren inn Terje Lien Aasland (Ap) som ny olje- og energiminister.

– Solid utgangspunkt

– Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sier statsminister Jonas GahrS tøre.

Han legger til at Aasland også har vært helt sentral på Stortinget i håndteringen av strømkrisen og for å få pakkene gjennom i Stortinget.

– Hans nære kontakt med industri, næringsliv, samfunnsliv har vært viktig for å forstå den utfordringen vi er i, og gir et solid utgangspunkt for å gå løs på jobben som olje- og energiminister, sier Støre.

Vil beholde strømstøtten

Påtroppende olje- og energiminister, Terje Lien Aasland (Ap), antydet under nøkkeloverrekkelsen i departementet at folk kan regne med strømstøtte framover.

– Det jobbes med den saken nå, og så vil det bli konkludert i veldig nær framtid, sa Aasland til reporterne som hadde møtt opp for å overvære nøkkeloverrekkelsen klokkwn 14.30.

– Folk skal være trygge på at vi stiller opp med en avlastningsordning når prisene er så høye som de er nå. Akkurat i dag er de så høye at alt tyder på at den fortsetter, sier Aasland.

Energipolitiker

Aasland (57) har vært innvalgt på Stortinget siden 2005 og er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet. Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. I perioden 1995–2000 var han leder av Skien Arbeiderparti og leder av Telemark Arbeiderparti fra 2006 til 2020.

På Stortinget har Aasland vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger. Han ledet også næringskomiteen fra 2009–2013 og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

Aasland har i høst og vinter vært synlig i debatten om strømkrisen og innføringen av støtteordninger.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.