ENERGI

Forsvarsforsker refser Norges beredskap: – Fullstendig naivt

Russiske skip har drevet arbeid på norsk sokkel. Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen mener Norge burde patruljert områdene rundt kablene for å se etter sprengladninger.

Johan Sverdrup feltsenter. Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen mener Norge har for dårlig beredskap.
Johan Sverdrup feltsenter. Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen mener Norge har for dårlig beredskap. Illustrasjonsfoto: Carina JohansenNTB
28. sep. 2022 - 12:32

Russiske skip kan i lang tid ha drevet med kartlegging av norsk undersjøisk infrastruktur i det skjulte, påpeker forsvarsforsker. Han refser Norges beredskap.

– Den beredskapen er ikke mye å skrive hjem om, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til VG.

Beredskapen på norsk sokkel er skjerpet etter de store gasslekkasjene i Østersjøen. Equinor har hevet beredskapsnivået på sine anlegg i Norge.

Men Norge er ikke godt nok forberedt på et potensielt angrep mot norske gassledninger, mener Ulriksen.

– Alle russiske skip regnes blant statens instrumenter

Han påpeker at russiske skip har blitt hyret inn til å drive arbeid på norsk sokkel og at det er grunn til å tro at de også har benyttet anledningen til å kartlegge norsk undersjøisk infrastruktur. Noen av skipene får til og med lov til å seile fritt uten los, legger han til.

– Vi vet at russerne ikke skiller mellom sivilt og militært, eller mellom privat og statlig, slik vi gjør. Alle russiske skip regnes blant statens instrumenter. Det er naivt å tro at slike fartøy ikke brukes i spionasje og kartlegging, og kanskje også til forberedelse av sabotasje. Fullstendig naivt, understreker han.

– Vi har en sårbarhet som enkelte av oss har advart om i mange år. Jeg synes det er frustrerende at det ikke er tatt ordentlig tak i det.

Etterlyser patruljering

Ulriksen mener Norge burde kartlagt og patruljert områdene rundt kablene, og slik kunne man oppdaget eventuelle plasserte sprengladninger og utstyr.

– Da vil man oppdage avvik og kan reagere fort på dem. Vi trenger altså mange ulike sensorer som mater data inn til et hovedkvarter.

Eskil Grendahl Sivertsen.
Les også

FFI-forsker: Russiske kampanjer påvirker vårt syn på krigen i Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.