FORSVAR

Forsvarsmateriell anbefalte koreanske stridsvogner – likevel valgte regjeringen å kjøpe tyske

Stridsvognene var omtrent like gode, men de koreanske hadde vesentlig lavere pris.

Forsvarsmateriell anbefalte to ganger å kjøpe K2 Black Panther (t.h) fra Hyundai Rotem, men regjeringen valgte å kjøpe Leopard 2A7 fra Krauss-Maffei Wegmann.
Forsvarsmateriell anbefalte to ganger å kjøpe K2 Black Panther (t.h) fra Hyundai Rotem, men regjeringen valgte å kjøpe Leopard 2A7 fra Krauss-Maffei Wegmann. Foto: Eirik Helland Urke
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Det har gått halvannen måned siden forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunngjorde valget av nye stridsvogner:

Det skal anskaffes 54 Leopard 2A7 fra tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW), med opsjon på ytterligere 18 stridsvogner og med en total kostnadsramme på inntil 20 milliarder kroner.

Beslutninga ble tatt på tross av at Forsvarsmateriell (FMA) anbefalte å kjøpe stridsvogner av typen K2 Black Panther fra Hyundai Rotem i Sør-Korea.

Stridsvognene er begge meget gode med ganske lik ytelse, med unntak av at den tyske veier cirka ti tonn mer enn den koreanske, men prisen fra Hyundai Rotem var vesentlig lavere, kommer det fram i dokumenter Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Les også

Forsterket anbefaling 

FMA skriver i sin anbefaling til Forsvarsstaben at begge kandidatene kunne levere en tilfredsstillende stridsvogn. 

– Basert på sluttforhandlingene og en samlet vurdering av leveranse på tid, kost og ytelse, anbefaler Forsvarsmateriell Hyundai Rotem Company (HRC) som leverandør av 72 moderne stridsvogner til Forsvaret, het det i brevet som ble sendt 22. november 2022.

Forsvarsmateriell anbefalte Hyundai Rotem og K2 Black Panther to ganger. Foto: Faksimile

10. januar i år kom en oppdatert anbefaling med samme konklusjon. Her heter det at det alternative tilbudet fra Hyundai Rotem er vesentlig lavere enn det fra KMW og dermed forsterker FMAs tidligere anbefaling.

Mange tekniske detaljer er sladdet i dokumentene Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, med unntak av vektforskjellen. Her kommer det fram at Leopard 2A7 veier rett i underkant av 70 tonn, mens K2 Black Panther veier like under 60 tonn. Det sier seg selv at dette gjør utslag på effekt/vekt-forholdet, ettersom begge stridsvognene har motor som yter 1500 hk.

Da kandidatene gjennomførte vinterprøver på Rena for ett år siden, uttalte KMW til TU at deres stridsvogn veide 64 tonn.

Etter at den norske beslutninga ble kjent, har MED publisert videoer fra vinterprøvene på Rena i februar 2022 som viser nettopp mobilitet på snø, der de slår fast at K2 Black Panther var overlegen.

Etter at omfanget ble redusert fra 72 til 54 stridsvogner, opprettholdt koreanerne enhetsprisen, mens tyskerne økte den, ifølge FMA. Det kommer også fram at HRC planla en normal leveranse med en forserie til verifikasjon før serieleveransen kunne starte. KMW planlegger med serieleveranser før avsluttet verifikasjon, noe som medfører retrofit av leverte stridsvogner.

Les også

– Helhetsvurdering

Så hvorfor valgte regjeringen å trosse en så klar anbefaling fra fagfolkene i FMA?

Forsvarsstaben (FST) skriver at de har vurdert at begge stridsvognene oppfyller alle skal-kravene, og med unntak av pris og vekt er det lite som skiller dem.

De viser til at Forsvarsdepartementet ved flere anledninger har opplyst at valg av leverandør vil bli tatt på bakgrunn av en bred evaluering av pris, ytelse, samarbeid operativt, på logistikk og industrielt, samt sikkerhetspolitiske vurderinger.

– Det er med bakgrunn i en slik helhetsvurdering besluttet at det skal anskaffes stridsvogner av typen Leopard 2A7 fra Krass-Maffei Wegmann, heter det i oppdragsbrevet 8. februar.

Dette var også hovedbudskapet fra de tre statsrådene da de kunngjorde beslutninga på Rena 3. februar:

– Vårt forhold til Tyskland er nært og godt. At vi benytter dem som leverandør for disse stridsvognene, bygger videre på dette. Med kjøp av tyske stridsvogner sikrer vi at Norge har samme type stridsvogner som våre nordiske naboer og nære allierte. Vi knytter også tettere sikkerhetspolitiske bånd til Tyskland, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Teknisk Ukeblad har spurt Forsvarsdepartementet på nytt hvorfor de valgte å anskaffe tyske stridsvogner på tross av anbefalingene fra Forsvarsmateriell. Les mer om deres svært grundige anskaffelsesprosess i denne saken.

– Et spesielt møte

Representanter fra Hyundai Rotem var onsdag i Norge på et avklaringsmøte hos Forsvarsmateriell. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken, og viser til selskapet som representerer dem her til lands, nemlig selskapet Military Equipment Denmark (MED).

Mogens Rasmus Mogensen i MED representerer Hyundai Rotem i Norden. Foto: Claus Bech/Military Equipment Denmark

Mogens Rasmus Mogensen i MED sier til Teknisk Ukeblad at det var et spesielt møte med FMA, ettersom de jo hadde anbefalt å inngå kontrakt med dem. 

– Jeg kan si at Hyundai Rotem er svært fornøyde med måten FMA har gjennomført konkurransen. De er usedvanlig dyktige, sammenlignet med hva jeg har erfart ved tilsvarende anskaffelser i andre land. Vi var fornøyd med prosessen inntil saken havnet på politisk nivå og noen høyt oppe i systemet fant det viktigst at Norge kjøper materiell fra Tyskland, sier Mogensen.

Han stiller seg også undrende til det sikkerhetspolitiske argumentet som like gjerne kan brukes til fordel for koreansk industri som har andre forsyningskjeder enn den europeiske og har demonstrert stor leveringsevne tidligere.

– Hva vil konsekvensen av den norske stridsvognprosessen være?

– Jeg kan ikke med samme sikkerhet som før anføre at det i Norge vil være en åpen og rettferdig konkurranse, ettersom det norske politiske system har vist at de er klare for å overse tydelige anbefalinger fra Forsvarets egne spesialister. Objektive vurderinger blir til subjektiv argumentasjon, og det er noe vi må forholde oss til i framtida, sier Mogensen.

– Jeg håper at det ved neste store anskaffelse blir klarlagt på forhånd hvorvidt det uansett blir en politisk beslutning der man velger å kjøpe fra strategiske partnere i Tyskland, UK eller USA, legger han til.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.