MARITIM

Forsvaret: 53 av 88 sikkerhetsbarrierer brutt da KNM Helge Ingstad havarerte

Det sviktet i en rekke ledd da milliardfregatten KNM Helge Ingstad kolliderte, konkluderer Forsvaret. Blant annet var mannskapet for lite erfarne.

KNM Helge Ingstad
KNM Helge Ingstad Foto: Eirik Helland Urke
11. aug. 2020 - 13:18

Det går fram av Forsvarets interne rapport om ulykken, som ble offentliggjort tirsdag, skriver Bergens Tidende.

KNM Helge Ingstad gikk ned i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter å ha kollidert med tankskipet TS Sola i november 2018.

Forsvaret har undersøkt totalt 88 sikkerhetsbarrierer som skal forhindre denne typen ulykker. Totalt mener de at 53 av disse ble brutt.

Disse bruddene gjengis ikke i detalj, og det vises til at dette er skjermingsverdig informasjon i henhold til Sikkerhetsloven.

Ifølge rapporen var det ikke noen stor enkeltfeil som gjorde at det gikk galt, men en lang rekke hendelser. Blant annet blir det påpekt at for lite erfaring og kompetanse blant mannskapet, i tillegg til sviktende samhandling mellom mannskapet på broen, «i vesentlig grad medvirket til kollisjonen».

På Forsvarets egne sider heter det at brobesetningen oppfattet at de mistet kontrollen over framdrift og manøvreringsevne etter kollisjonen. Selv om kontrollen av maskineriet ble opprettet kort tid etter kollisjonen, oppfattet ikke brobesetningen dette, blant annet fordi lysene forsvant fra rorinstrumentene. 

«Internrapporten har imidlertid ikke konkludert med om hvorvidt fartøyet kunne vært berget dersom besetningen hadde handlet annerledes i denne fasen av havariet», heter det fra Forsvaret.

Videre skriver de at konklusjonen i deres interne undersøkelse i stor grad sammenfaller med Havarikommisjonens rapport fra 8. november i fjor.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.