INDUSTRI

Forskningsrådet deler ut 870 millioner kroner til forskertalenter

250 millioner til naturvitenskap og teknologi.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil ha flere ledende forskere. Nå deles 870 millioner kroner ut til grunnleggende forskning.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil ha flere ledende forskere. Nå deles 870 millioner kroner ut til grunnleggende forskning. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix
6. des. 2018 - 10:35

Midlene er fordelt på 107 ulike forskningsprosjekter som et ledd i å utvikle forskere til å bli ledende innen sine felt.

Pengene deles ut gjennom ordningen Fri prosjektstøtte (FRIPRO), som er en åpen konkurranse for forskning innenfor alle fagområder og temaer. Forskningsrådet mottok 1.280 søknader, hvor det til slutt var 107 prosjekter som fikk penger til å starte opp sine prosjekter.

I 2019 er pengestøtten fordelt på medisin, helse og biologi, matematikk, naturvitenskap og teknologi og humaniora og samfunnsvitenskap.

250 av forskningsmillionene er delt ut til 32 forskningsprosjekter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Satser på unge

Unge forskere har siden 2013 vært et viktig satsingsområde for Forskningsrådet, noe som også kommer fram i årets tildeling. Totalt får 34 unge forskertalenter fire til åtte millioner i inntil fire år.

– Nå får 34 av våre mest lovende, unge forskere mulighet til å forfølge sine egne ideer, skape sin egen forskningsvei og etablere en egen forskergruppe. Vi ser også at mange av våre unge talenter lykkes på de europeiske konkurransearenaene. Det tyder på at den norske satsingen på forskertalenter og fremragende forskning virker, sier Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)

Fem til ti millioner i inntil fire år gis i tillegg til 58 prosjekter med erfarne forskere, samtidig som det deles ut 15 mobilitetsstipend som gir rom for et forskningsopphold ved en utenlands institusjon

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.