FORSKNING

Forskningskonsernet Norce vil ikke ansette personer fra «røde land»

Det er risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket, ifølge konsernsjef Thor Arne Håverstad.

– De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, forteller Norce-sjef Thor Arne Håverstad.
– De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, forteller Norce-sjef Thor Arne Håverstad. Foto: Norce
17. juni 2023 - 09:19

Ledelsen i forskningskonsernet Norce har bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land», som Kina, Russland og Iran.

– Det er risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket. De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, og vi har sett en stadig tilstramming av anbefalingene nå som det er krig i Europa, skriver konsernsjef Thor Arne Håverstad i en intern blogg hos Norce, ifølge Khrono.

Beslutningen om å si «nei til ansettelser av statsborgere fra røde land» ble tatt i februar og ble begrunnet med blant annet trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I den nasjonale trusselvurderingen for 2023 advarer PST blant annet mot at «norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil utnyttes til ulovlig kunnskapsoverføring. Aktører knyttet til Russland, Kina, Iran og Pakistan vil representere en særskilt utfordring».

Beslutningen har ført til uro og bekymring blant de ansatte i Norce, først og fremst blant dem som har bakgrunn fra det PST definerer som risikoland, men også andre, ifølge Forskerforbundet.

– Saken har skadet arbeidsmiljøet i Norce, heter det i en felles uttalelse fra fagforeningene Tekna, Forskerforbundet, Parat, NTL, NITO og Norsk Psykologiforening på intranettet.

– Dårlig håndtering og kommunikasjon fra KL (konsernledelsen, red.anm.) har forverret saken, skriver de.

PST sier at kinesiske fartøy kan bli brukt til etterretning. – Det vil kunne foregå på samme måte som med russisk informasjonsinnhenting. Enten at de aktivt søker etter informasjon, eller at de passivt rapporterer videre informasjon som de kommer over i sitt normale virke, sier kontraetterretningssjef Inger Haugland i PST.
Les også

PST advarer om at kinesiske fartøy kan bli brukt som spionskip

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.