KARRIERE

Forskernes søknader rett i søpla

SAVNET: Universitetsforskerne vil drive grunnforskning, men får vanskelig støtte til annet enn forskning innen regjeringens forhåndsbestemte satsingsområder.
SAVNET: Universitetsforskerne vil drive grunnforskning, men får vanskelig støtte til annet enn forskning innen regjeringens forhåndsbestemte satsingsområder. Bilde: Eric Audras
26. apr. 2010 - 07:32

I fjor ble det sendt 1.307 søknader fra Universitetet i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU i Trondheim til Forskningsrådet.

Av disse fikk 83 prosent av søkerne, 92,3 årsverk, avslag hos Forskningsrådet, skriver Aftenposten.

Mest til satsingsområdene

Muligheten for å få støtte øker hvis forskerne satser på det regjeringen på forhånd har utpekt som satsingsområde.

Regjeringens mål er at forskningen skal gi avkastning og kunne anvendes i det praktiske liv så fort som mulig. Dermed satses det på konkrete prosjekter, som for eksempel felter innen olje, energi og miljø.

Etterlyser grunnforskning

Universitetene mener at prosjektsatsing av denne typen gjør at den frie grunnforskningen blir skadelidende. Fri grunnforskning er forskning som fagmiljøene selv velger og som ofte gir resultater man ikke kunne forutsi.

– Det er svært viktig at det fortsatt finnes midler til den frie forskningen og at ikke alt øremerkes fra sentrale hold. Uten grunnforskning hadde vi for eksempel aldri oppdaget penicillin, som ble funnet ved en ren tilfeldighet i 1928, sier professor Atle Jensen ved matematisk institutt på Universitetet i Oslo. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.