BYGG

Forskere vil skape byer som «reparerer seg selv»

Erstatter mennesker med droner.

Ved å bruke droner til å reparere veiene skal det ikke lenger oppstå skader denne type skader på veiene i byer.
Ved å bruke droner til å reparere veiene skal det ikke lenger oppstå skader denne type skader på veiene i byer. Bilde: Colourbox
26. okt. 2015 - 19:00

Som en del av et større forskningsprosjekt som dreier seg om hvordan ingeniører kan løse de store utfordringene vi står ovenfor, har The university of Leeds bevilget 54 millioner kroner til utviklingen av selvreparerende byer.

Målet med prosjektet er å utvikle små roboter som kan identifisere og utbedre mindre reparasjoner og vedlikeholdsarbeid i byområder.

Tre etapper

Først av alt ønsker forskerne å utvikle droner som kan bygge reder på lik linje med fugler, og utføre enkle vedlikeholdsoppgaver som å skifte lyspærer i gatelykter.

Videre vil de utvikle droner som er i stand til å selvstendig inspisere, diagnostisere, reparere og forhindre hull i veier.

Når dette er utviklet, er målet å fortsette utviklingen og skape roboter som kan inspisere offentlige rør, og selv både rapportere og reparere avvik og feil. 

– Ved å utvikle robotene ønsker vi å gjøre Leeds til den første byen i verden som aldri har stengte gater på grunn av gatearbeid, sier professor Phil Purnell, som leder prosjektet, i en pressemelding på skolens hjemmeside.

Kunne du bodd her? Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Fra scifi til virkelighet

Målet er at robotene skal drive konstant reparasjon av småskader på både vei og rør, og dermed forhindre at det noen gang oppstår større problemer i infrastrukturen.

– Ved at robotene tidlig oppdager feil og kontinuerlig driver reparasjon vil man unngå behovet for store anleggsbiler i byens sentrum, sier Rob Richardson, direktør for innovative robotsystemer ved universitetet, i pressemeldingen.

Utviklingen av robotene skjer i samarbeid med bystyret i Leeds.

– Vi er veldig glade for å samarbeide med universitetet, og er opptatt av denne type innovative måter å løse utfordringer på, sier lederen av bystyret i Leeds, Judith Blake.

Og legger til at ideen om roboter virker utrolig spennende.

– Ved å bruke teknologi på denne måten snur man science fiction over til virkelighet. Det er spennende å følge med på, sier hun.

NLink: Norsk robot løser en av de tyngste jobbene for bygningsarbeidere

Ledende innen teknologi

Målet fra bystyret er at utviklingen av robotene skal være med på å gjøre England til ledende innen teknologi.

– Vi ønsker at Storbritannia skal være det beste stedet i hele Europa for å drive denne type innovasjon, sa minister Jo Johnson under et besøk på skolen da bevilgningene ble offentliggjort.

Når robotene er i drift, vil prosjektgruppen jobbe med å spore de sosiale, miljømessige, politiske og økonomiske konsekvensene av denne typen teknologi.

Les også: Ønsker tilbud: Nå vil Jernbaneverket kjøpe droner

Allerede i bruk

Til tross for at droner ikke foretar egne vurderinger, finnes det allerede droner som brukes til både tilsyn og bygging.

I september skrev Teknisk Ukeblad om en forskergruppe ved ETH Zürich som har utviklet droner som kan bygge en hel bru.

Ved hjelp av tre autonome droner har de laget en taubru som er sterk nok til å bære mennesker.

Utover dette bruker flere selskaper og statlige etater, derav blant annet Jernbaneverket, Norges Geotekniske Institutt og politiet, droner i arbeid med både sikring og vedlikehold.

Les også: Droner med laserkanoner er USAs nye forsvarssystem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.