ROMFART

Forskere frykter ukontrollert nedfall av kinesisk romrakett

Den 20 tonn tunge hoveddelen av en kinesisk romrakett kan lande på et uvisst sted på jorden i løpet av de neste dagene, mener forskere.

Long March 5B ble skutt opp i forrige uke og skulle til den kinesiske romstasjonen med hovedmodulen Tianhe. Foto: China News Service/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Long March 5B ble skutt opp i forrige uke og skulle til den kinesiske romstasjonen med hovedmodulen Tianhe. Foto: China News Service/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
4. mai 2021 - 16:15

Raketten Long March 5B ble brukt til å sende ut hovedmodulen til Kinas nye romstasjon. Designet skal ha gjort at hoveddelen ikke kunne styres og at banen ikke kunne beregnes slik at den kunne lande i sjøen på et bestemt punkt.

Kan havne over et stort område

Astrofysiker Jonathan McDowell ved Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge i USA sier de ikke vet hvor raketten kommer til å lande. På det verste vil det bli som et småflykrasj strukket ut i en linje over flere hundre kilometer, mener han.

Det er uvisst hvor mange fragmenter av romraketten som vil bestå etter at den igjen kommer inn i jordens atmosfære, men nok til å gjøre skade, sier McDowell.

Havet er mest sannsynlig

Det mest sannsynlige er likevel at den lander et sted i sjøen, som utgjør mer enn 70 prosent av jordens overflate, ifølge en annen ekspert, Andrew Jones, som skriver på nettsiden spacenews.com.

Faren for at mennesker blir truffet av romnedfall er generelt ekstremt lav, estimert til rundt én av flere trillioner, ifølge Jones.

 

Prototypen av SpaceXs SN15 Starship på oppskytningsrampen i Boca Chica i Texas tidligere denne måneden.
Les også

SpaceX skal bygge romfartøyet som tar de neste astronautene til månen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.