Klimaendringer og havnivå

Forskere: 5 prosent risiko for 2 meter økt havnivå uten utslippskutt

Samfunnsplanleggere må ta høyde for mye høyere havnivå, ifølge studie. New York og London kan bli rammet.

Det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at hevingen av havnivået kan bli på over 2 meter. I Oslo er operaen ett av byggene som ligger i vannkanten i dag.
Det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at hevingen av havnivået kan bli på over 2 meter. I Oslo er operaen ett av byggene som ligger i vannkanten i dag. (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)

Samfunnsplanleggere må ta høyde for mye høyere havnivå, ifølge studie. New York og London kan bli rammet.

Les også

Årsaken til havnivåstigningen er den globale oppvarmingen. Vannet utvider seg og enorme mengder is smelter når temperaturen stiger.

Men det er svært vanskelig å vite hvor mye havet kommer til å stige. Tidligere har FNs klimapanel anslått at havoverflaten i verste fall vil løfte seg i underkant av 1 meter innen 2100 hvis klimautslippene fortsetter å øke.

En fersk studie (ekstern lenke, åpner i nytt vindu) tyder på at dette anslaget er altfor forsiktig og at stigningen kan bli på over 2 meter.

Forskerne bak studien har undersøkt hva som kan skje hvis CO2-utslippene fortsetter å vokse og vi får en global oppvarming på hele 5 grader.

Da vil havet sannsynligvis stige over en halv meter. Og det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at økningen kan bli på over 2 meter.

I så fall vil store bebodde områder og jordbruksland bli oversvømt blant annet i Bangladesh og Egypt, skriver BBC. Storbyer som London, New York og Singapore vil bli truet.

200 millioner mennesker kan bli tvunget til å finne seg nye steder å bo.

Det ble kjent tidligere i år at verdens isbreer er 18 prosent mindre enn tidligere antatt. I år har det også blitt publisert data om smeltingen av isen på Grønland. På 1980-tallet minsket isen på Grønland like raskt som den vokste i det foregående tiåret. I de påfølgende tiårene har smeltingen akselerert, og isen forsvinner nå mer enn seks ganger så raskt som på 1980-tallet.

Den nye studien er delvis basert på ekspertvurderinger og publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences. Forskerne mener scenarioet med 2 meters havnivåstigning må tas i betraktning i langsiktig samfunnsplanlegging.

Les også

Kommentarer (23)

Kommentarer (23)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå