KARRIERE

Forsker: Ingeniører har lettere for å bli ekstremister

Mener det skyldes tankemønster.

IS-medlemmet Mohammed Emwazi , kjent som «Jihadi John», tok en grad i dataprogrammering fra Universitetet i Westminister. Han skal nylig ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Syria.
IS-medlemmet Mohammed Emwazi , kjent som «Jihadi John», tok en grad i dataprogrammering fra Universitetet i Westminister. Han skal nylig ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Syria. Bilde: NTB Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. nov. 2015 - 16:31

I mars lanseres boken «Engineers of Jihad: The Curious Connection between Violent Extremism and Education» fra prestisjeforlaget Princeton University Press.

Her avdekkes at en uforholdsmessig stor andel radikale islamister har ingeniørbakgrunn.

Bak boken står to anerkjente sosiologer. Forskningen deres ble nylig omtalt av danske Ingeniøren, som igjen siterer Washington Post.

– Søken etter orden og hierarki

Forfatterne har to forklaringer på fenomenet.

Mangel på sosial mobilitet for ingeniører i muslimske land, er en av forklaringene.

De forklarer også fenomenet med et bestemt tankemønster som ofte er funnet hos ingeniører: En søken etter orden og hierarki.

Bak boken står Diego Gambetta, professor ved Det europeiske universitetsinstituttet (EUI) i Firenze og Steffen Hertog, førsteamanuensis ved London School of Economics.

Viktig bok

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har lest boken og mener forfatternes forskning er spennende.

– Dette er en veldig viktig bok, fordi den gir en ganske tydelige indikasjon på at det kan finnes medfødte personlighetstrekk som disponerer for radikalisering, sier Hegghammer til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at mye forskning på radikalisering handler om miljø, folks økonomiske, sosiale bakgrunn og sosialisering i radikale nettverk. Samtidig har det vært lite forskning på hvilken rolle personlighet spiller. Han mener det skyldes at det er vanskelig å finne et forskningsdesign hvor man kan identifisere slikt, samt at mange har vært forutinntatte mot slike teorier.

– Boken indikerer at at det er en kognitiv disposjon, en måte å tenke på, som gjør folk tilbøyelige til å gå inn i radikale miljøer og at det er den samme kognitive disposisjonen som får folk til å velge ingeniørutdanning, sier han.

– Så det er ikke ingeniørkulturen, men et underliggende trekk som forårsaker både valg av utdannelse og at noen av dem velger å gå videre til radikale virksomheter, sier han og legger til at forfatterne i tillegg oppgir mangel på karrieremuligheter og sosial mobilitet som årsaker.

78 ingeniører

Boken er blant annet basert på forskning publisert i tidsskriftet Journal of Sociology (krever innlogging). Forskningen deres er bygget på kvantitative data.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

De har blant annet sett på bakgrunnen til over 400 medlemmer av voldelige, islamistiske grupper. Av dem har 178 høyere utdanning der fagkretsen lar seg identifisere, og av dem er igjen 78 ingeniører - omtrent 44 prosent.

Teknisk Ukeblad omtalte også forskningen til Gambetta og Hertog i 2008. De avviste da påstander om at årsaken til at så mange terrorister har ingeniørbakgrunn, kan skyldes et behov for tekniske ferdigheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.