Flomvarslene i forbindelse med stormen Gyda var omfattende, men har blitt levert i nokså grovmasket skala.
De færreste vet nøyaktig hvor flomutsatt deres bolig er, og klimaendringer og utbygging med tette flater bidrar neppe til å gjøre situasjonen mer forutsigbar.
Et nytt samarbeid mellom startupen 7Analytics og forsikringsselskapet Fremtind har satt seg fore å endre på dette, og koble informasjonen opp mot forsikring: 7Analytics sitt kartbaserte verktøy kan simulere flom ned på enkeltbolignivå.
Prosjektet ved navn InzureFlood har en totalramme på 10 millioner, og fikk utviklingsstøtte fra Innovasjon Norge tidligere denne måneden.
Kan få flomvarsel på SMS
– Veldig mange er nok ikke klar over faren for oversvømmelse på egen eiendom. Jeg tror heller ikke de er klare over at risikoen kan reduseres med ganske enkle grep, sier Geir Torgersen.

Torgersen, som er spesialrådgiver i 7Analytics og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, mener InzureFlood-prosjektet vil være samfunnsnyttig av hovedsakelig to grunner.
– Akuttvarsling som går ned på enkelthusnivå kan redusere fare for liv og helse, og redusere skade på materielle verdier, sier han.
Et slikt akutt flomvarsel kan for eksempel komme i form av en SMS fra forsikringsselskapet.
Det andre momentet dreier seg om langsiktig forebygging, sier Torgersen.
– Forsikringsselskapene kan se om din eiendom tilhører en risikogruppe. Men iverksetter du visse tiltak, kan det kanskje gi deg en lavere forsikringspremie.
Vil unngå ulv-ulv-varslinger
Som TU skrev i høst, er 7Analytics kartbaserte flomsimuleringsverktøy i ferd med å innta markeder i USA og Brasil.
Ved hjelp av store mengder data og kunstig intelligens kan selskapet simulere overvann og flom helt ned til hushjørne-nivå på minutter. I oktober vant de Byggenæringens innovasjonspris for verktøyet, som har fått navnet Flomkuben.
– Vi i forsikringsbransjen er alltid interessert i å finne måter vi kan forstå risiko bedre på, sier Arne Skjærholt, senioringeniør i Fremtind.
– Vannskader er en kraftig økende skadekategori. Bare de siste fem årene har kurven pekt oppover.
I 2019 genererte vannskader i kategorien «inntrengning utenfra» forsikringsutbetalinger på over 770 millioner kroner for bygninger, ifølge tall fra Finans Norge.
– Dette skal ikke blir en ulv-ulv-varsling som kommer i tide og utide. Når vi advarer, må det være presist nok til at man hører etter.
Utelukker ikke dyrere forsikring
Med prosjektet InzureFlood skal de undersøke hvordan urban flom, elveflom, stormflo og høyt tidevann kan ramme kundenes eiendommer – og hvordan informasjonen kan brukes i forsikringsøyemed.
– Vil det kunne bety dyrere forsikring for dem som skulle vise seg å være spesielt flomutsatt?
– Det vil jo ha betydning for prisen, men ingen skal måtte betale dobbelt så mye over natta. Det aller beste og billigste, både for kunden og forsikringsselskapet, er skader som ikke skjer. Av miljø- og bærekraftshensyn er det også mye bedre å unngå en skade enn å måtte gjenoppbygge, tilføyer Skjærholt.
Sånn kan du forebygge vannskader
Så får du kanskje den leie beskjeden om at eiendommen din ligger flomutsatt til. Hva kan du gjøre for å gardere deg mot vannskader – og muligens også få bedre forsikringsvilkår?
Gitt at risikoen virker å være på et håndterbart nivå, er Torgersens første råd å renske sluk og sørge for god drenering rundt huset.
Har du fått beskjed om at du har høy risiko for oversvømmelse i kjelleren, kan det også være en idé å ikke anlegge kjellerstue med masse verdier, eventuelt å flytte unna det mest verdifulle i kjellerstuen ut når et flomvarsel tikker inn, sier han. Og å få noen til å hjelpe deg om du ikke er hjemme.
Nøyaktig hvilke tiltak som kan gi billigere forsikring, eventuelt større utbetalinger dersom uhellet skulle være ute, er imidlertid ikke fastslått ennå.

Mener blågrønne løsninger er nøkkelen
Torgersen og Skjærholt mener blågrønne løsninger, tiltak som etterlikner naturens egen overvannshåndtering, vil være sentrale i flomforebygging fremover.
– Å legge rør kan fungere, men det koster veldig mye. Så vi pleier å si at trygg avledning på overflaten er det beste for å få unna store nedbørsmengder, sier Torgersen.
Blågrønne løsninger kan for eksempel være bygging av flomveier som transporterer vann via veinettet og ut i naturområder, tilrettelegging for fordrøyningsbed eller mest mulig beplantning.
Asfalten din og naboen
At risiko for overvann og flom som regel også skyldes forhold utenfor den enkelte eiendom, gjør at utbedringstiltak må sees i et større perspektiv, mener de to.
– Et karikert eksempel er et hus som er flomutsatt fordi det ligger i bunnen av en bakke. Da må tiltak gjøres langs hele bakken, også på toppen, sier Skjærholt.
Torgersen håper prosjektet kan øke bevisstheten rundt overvannsproblematikk.
– Asfalterer du din egen eiendom, kan det påvirke risikoen for oversvømmelse både for deg selv og for naboene dine.
Etterlyser én aktør i flomforebyggingen
Hvordan dette allmenningens problem skal løses, er fortsatt litt i det blå. Men Skjærholt har noen forslag.
InzureFlood skal også brukes til å identifisere større områder som er utsatt for flom. Informasjonen kan brukes til å få sameier og vel til å utbedre sine tomter og nabolag.
Men det viktigste er at myndighetene kommer på banen, sier Skjærholt.
– Det er kommunens ansvar å påse at overvannshåndteringen er god, men etterslepet er stort. Vi ønsker å sette søkelys på disse tingene, for klimaendringene er ikke på vei. De er her allerede.