BILDESERIER

Forføreriske farger på Ormen Lange

ORMEN LANGE: Bildet viser de behandlede data fra kartleggingen av Storeggaraset på Ormen Lange. Dybdene i bildet varierer fra 250 til 850 meter. Her skal Norsk Hydro plassere bunnramme og legge rør. Ill: Marine Surveys  Norsk Hydro
ORMEN LANGE: Bildet viser de behandlede data fra kartleggingen av Storeggaraset på Ormen Lange. Dybdene i bildet varierer fra 250 til 850 meter. Her skal Norsk Hydro plassere bunnramme og legge rør. Ill: Marine Surveys Norsk Hydro Bilde: Marine Surveys Norsk Hydro

Formålet med kartleggingen var å få et så nøyaktig grunnlag som mulig for endelig å bestemme en rørtrasé for ilandføring av gass fra feltet.

Det store gassfeltet ligger rett under Storeggaraset. Havbunnen er karakterisert som et særdeles ulendt terreng som det er vanskelig å legge en rørtrasé i.

Undersøkelsen ble gjort med Kongsberg Simrads Hugin autonome undervannsfarkost. Oppdraget ble utført av Stolt Offshore, som brukte Norsk Undervannsintervensjons NUI Explorer til jobben.

Dataene ble samlet fra 250 til 850 meters dybde. Gjennomsnittlig hastighet på NUI Explorer under oppdraget var på 3,7 knop.

Til sammen ble det innhentet data over en lengde på 1000 kilometer. Hugin opererer på egen hånd, men kan styres fra overflaten ved hjelp av hydroakustikk. Den inneholder avanserte instrumenter, blant annet hydroakustisk posisjonering kombinert med GPS, ekkolodd og en flerstråle sonar som brukes for å definere kartgrunnlaget. Denne sonaren går også ned i havbunnen slik at det er mulig å få ut data om selve grunnforholdene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.