BIDRAGSYTER

«Forestillingen om nedgang er et felles problem for EU og Norge»

Oljedirektoratet tegner et unødvendig usikkert bilde av Norges naturgass-fremtid, mener bidragsyter Øystein Noreng.

Bilde: Oljedirektoratet
Øystein NorengØystein NorengBidragsyter
26. apr. 2015 - 13:20

Forestillingen om en kommende nedgang i norsk gasseksport er et felles problem for EU og Norge. Problemet skyldes til dels en noe misvisende informasjon fra norsk side. Undertegnede har mottatt flere henvendelser i denne anledning.

En norsk presentasjon på en konferanse nylig avholdt i Amsterdam ble oppfattet som misvisende, og i strid med Norges og gassindustriens interesser.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Viser tendens til nedgang

I norske dokumenter, som nedenstående graf fra Oljedirektoratets faktasider, fremheves en usikkerhet og tendens til nedgang. Tidsseriens endepunkt i 2025 kan i verste fall tas som et tegn på at da er norsk gasseksport avsluttet

Oljedirektoratet

I EU understøtter forestillingen om snarlig slutt på norsk gasseksport beslutninger om i størst mulig utstrekning å trappe ned bruken av naturgass. «Peak Oil» teoretikere bruker grafen til å understøtte behovet for å avslutte bruken av fossile brensler i EU.

Forkjemperne for bruk av naturgass blir ikke understøttet av norske presentasjoner. Det ville også være ønskelig å få gass fra Norge definert som «europeisk»; den er like forsyningssikker som gass fra f.eks. Nederland.

Antall rigger i USA halvert: Antallet rigger i USA er halvert siden desember. Nå stiger oljeprisen

– Avhenger av marked, kontrakter og funn

Ut fra historiske erfaringer og det foreliggende ressurspotensialet på norsk kontinentalsokkel kan grafen overfor betegnes som misvisende. Flere gasskontrakter løper langt utover 2025.

Utviklingen av volumet gass eksportert fra Norge i kommende år avhenger av markeder, priser, kontrakter og funn. Det vesentlige punkt er ikke potensialet for å øke volumet, men potensialet for å videreføre eksporten i lang tid fremover.

Med utsikter til tilgang på norsk gass, eventuelt med dagens volum, i flere tiår, ville naturgass stå betydelig sterkere i EUs energipolitiske avveininger.

Alternativet er at grafen viser volum t.o.m. dags dato, og at den videreføres med et stort spørsmålstegn.

Står i Hammerfest: Dette er unikt med Goliat. I morgen ankommer teknologikjempen Hammerfest

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.