NATURVITENSKAP

Forbereder Mars-kjøring

I mellomtiden er infrarøde kameraer i gang med å inspisere mars-overflaten i alle retninger fra der fartøyet til slutt stanset etter landing og sprett og rulling på Mars.

Kameraene er i stand til å kjenne igjen mineraler. Ut fra observasjoner og funn ved hjelp av IR-kameraene, vil ekspedisjonsledelsen bestemme hvilken retning kjøretøyet skal sendes ut i.

Ifølge NASA har Mars-fartøyet landet på et svært gunstig sted på overflaten, det såkalte Gusev-krateret.

Nasa valgte Gusev-krateret som landingsplass fordi det kan se ut som om krateret en gang har vært en innsjø. En dal har sitt utspring i krateret og kan tyde på at den har vært gravd ut av rennende vann. Selve krater-bassenget kan i sin tid ha blitt dannet av en asteroide eller komet som har truffet overflaten på Mars.

Mars-fartøyet Spirit skal de neste tre månedene undersøke overflaten og steiner for å se etter spor av vann og muligheter for at liv kan ha eksistert over tid i en eller annen form.

NASA-ledelsen er svært stolt og glad for den vellykkede landingen på Mars, spesielt etter det mislykkede forsøket til den europeiske romorganisasjonen ESA første juledag.

Selve landingen av fartøyet ble sett på som det vanskeligste og mest usikre ved ferden. Men ekspedisjonsledelsen slapper ikke helt av ennå.

-Vi skal ta mange steg til før denne ekspedisjonen er ferdig. Men med en vellykket landing, har vi kommet et godt stykke på vei, sa prosjektleder Pete Theisinger ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL), Pasadena i California.

Nå er spenningen også knyttet til landingen av Rovers tvillingfartøy, Opportunity, om tre uker. Dette fartøyet skal etter planen lande på motsatt side av mars.

Sjefen for NASA JPL, Dr. Charles Elachi, skryter uhemmet av personalet som har jobbet med Mars-ferden.

- For å klare dette oppdraget, har vi satt sammen lag av de beste menn og kvinner i denne nasjonen. Viktig arbeid er utført av andre NASA-avdelinger og av industrielle og akademiske partnere, sa Elachi ifølge en pressemelding fra NASA.

Spirit har tilbakelagt 487 millioner kilometer for å komme fram til Mars. Utskytingen fant sted fra Cape Canaveral Luftforsvarsbase i Florida 10. juni i fjor.

Tvillingekspedisjonen, Mars Exploration Rover Opportunity, ble skutt ut 7. juli og skal etter planen lande på motsatt side av Mars 25. januar.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.