AR-TEKNOLOGI PÅ BYGGEPLASS

Foran ham er det en tom byggegrop. På skjermen ser han det ferdige bygget

I Frysjaparken testes flere ulike typer teknologier. Målet er at alle Veidekkes byggeplasser skal bli like teknologiske i fremtiden.

SE VIDEO: Under byggingen av Frysjaparken brukes AR-teknologien som skal bli dagligdags på byggeplasser fremover.

I Frysjaparken testes flere ulike typer teknologier. Målet er at alle Veidekkes byggeplasser skal bli like teknologiske i fremtiden.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Frysja: Han går ti meter fremover og kommer tilbake. Så retter han mobilskjermen mot den kalde, mørke byggeplassen foran seg. De første sekundene viser skjermen et bilde av den halvferdige fasaden vi står og ser på, så skyver han på en knapp på skjermen. Plutselig blir hele bildet forandret, og en stor, lys kjeller kommer til syne. Vi ser en rekke søyler, som holder taket oppe, og når han retter skjermen nedover viser det seg at vi står midt oppå den ene søylen.

Her vi står og hutrer ute i januarkulden er det vanskelig å se for seg at det er akkurat sånn det vil være i byggropa om ikke mange måneder. 

Ved hjelp av augmented reality (AR), eller utvidet virkelighet på norsk, har skjermen vist, i nøyaktig målestokk, akkurat hvordan det gamle industriområdet på Frysja kommer til å se ut når bygget er klart.

Høyt nok nivå 

AR er ikke nytt, men de fleste forbinder det antageligvis med lek og spill. Den siste tiden har det imidlertid skjedd mye på AR-fronten, og teknologien er nå så god at den kan vise akkurat hvordan et bygg, en vei eller en tunnel skal se ut på byggeplassen før lenge det er bygget der. 

Videoen øverst i saken viser hvordan man kan bruke teknologien i forbindelse med et byggeprosjekt, og hvor enkelt man får et bilde av akkurat hva det er som skal bygges. 

Prosjektleder Øyvind Svaland viser hvordan ny teknologi forenkler arbeidet på byggeplassen. Foto: Eirik Helland Urke

– Vi har testet både VR, AR og MR en god stund nå, og har kommet til et nivå der vi mener teknologien er klar for full utrulling i alle våre store prosjekter, sier Øyvind Svaland. 

Svaland er prosjektleder for XR-prosjektet i Veidekke. XR er en samlebetegnelse på virtual- augmented- og mixed reality (VR, AR og MR).

Denne dagen er han i Frysjaparken i Oslo, der selskapet gjennomfører sin største test av teknologien noen sinne. I løpet av neste året mener han den samme teknologien vil være å finne på alle selskapets byggeplasser. 

Mange fordeler 

Hva er det egentlig vi ser på skjermen i videoen, og hvordan kan det brukes i byggingen av store, komplekse bygg? 

Svaland forteller at bildene på skjermen er satt sammen av detaljerte byggedata i en såkalt BIM-modell. De gir en digital representasjon av funksjoner og karakteristika i prosjektet ned til hver minste detalj.

Ved hjelp av GPS kan modellen plasseres helt riktig på byggeplassen, og vise akkurat hvor hver eneste detalj skal føres opp. 

– Teknologien er enkel å bruke, krever lite opplæring, og gir en utrolig god oversikt over hva det er som skal bygges og hvor alt skal være. Ved å benytte seg av den kan nye ansatte raskt sette seg inn i store, komplekse prosjekter, og endringer som gjøres implementeres i modellen som brukes på byggeplassen umiddelbart etter at de er gjort, sier Svaland. 

Bestemmelser fra utlandet 

I tillegg til å forenkle forståelsen av arbeidet på byggeplassen, gjør AR-teknologien det mulig å inkludere arbeidere i møter på byggeplassen selv om de befinner seg et helt annet sted. 

– Det gir et helt annet beslutningsgrunnlag for de som ikke oppholder seg på byggeplassen, sier Eirik Knutsen, prosjektleder i Frysjaparken.

I Frysjaparken skal det bygges opp mot 900 leiligheter på den gamle industritomta. Foto: Eirik Helland Urke

Denne uken skal han en tur til Spania, men ser ikke bort fra at han kommer til å måtte ta vanskelige beslutninger om hva som skal gjøres selv om han ikke befinner seg på Frysja. 

– Ved hjelp av teknologien kan jeg bli tatt med på byggeplassen og få se akkurat hva det er snakk om selv om jeg sitter i et helt annet land. Da kan jeg ta avgjørelsene fortløpende. Tidligere ville den avgjørelsen måtte vente til jeg var tilbake fra turen. Noe som kunne ført til både ineffektivitet og mye unødvendig ventetid, forklarer han. 

Må kunne brukes av alle 

Det er flere fordeler ved å benytte seg av AR på byggeplassen, ifølge Knutsen. Han mener teknologien fører til mer selvgående håndverkere.

– Om man ser på forrige byggetrinn her på Frysja har vi et godt eksempel på hvordan bruken av teknologien kunne effektivisert arbeidet. På de to første byggene i første byggetrinn her hadde vi leid inn utenlandsk arbeidskraft til betongarbeidene. Det viste seg at det bare var en av de ansatte der som forstod tegningene godt og behersket norsk. Denne ene personen måtte forklare alt til alle, og ble en enorm flaskehals, siden alle som ikke forstod tegningene måtte gå via han. Hadde vi hatt enkel AR-teknologi her da kunne alle sammen sett på tegningene selv, og vi hadde sluppet flaksehalsen og all ventingen det førte med seg, forklarer han. 

Knutsen understreker dog at det er svært viktig med enkle teknologiske løsninger, som ikke krever mye opplæring av de som skal bruke dem.

– Det er viktig å finne verktøy som gjør at alle kan bruke dem på en enkel måte. Det er mye viktigere at alle Veidekkes 8600 ansatte kan spare ti minutter om dagen på å bruke teknologi, enn at noen få superbrukere sparer mange timer i uken på det, sier han. 

Vil teste ny teknologi

Knutsen er teknologientusiast, og svært positiv til teknologitestingen på byggeplassen på Frysja. 

VR og AR er ikke den eneste teknologien som testes her. Det er i tillegg montert sensorer som registrerer når søppelcontainerne er fulle, og bestiller tømming av dem automatisk. 

– Da jeg gikk rundt på byggeplassen i går la jeg merke til at en av kranene stod ubrukt. Siden kraner er en mangelvare på en byggeplass som denne, begynte jeg å lure på om det kan være mulig å feste en sensor på dem, som registrerer når de er i bruk og når de bare står. På den måten kunne vi kanskje optimalisert bruken av kraner her på byggeplassen også, sier han. 

Spent på utviklingen 

Tilbake på den kalde byggeplassen har rørleggeren satt opp et provisorisk telt over arbeidsplassen. 

Rørlegger Magnus Jensen Stokke er spent på utviklingen av AR i byggebransjen, og tror at også rørleggere kan komme til å ta teknologien i bruk i fremtiden. Foto: Eirik Helland Urke

Foreløpig jobber ikke denne type fagarbeidere etter Veidekkes VR- og AR-modeller. 

– Det er en løsning for de som ikke kan tegninger, spøker Magnus Jensen Stokke, Rørleggerfirmaet Eriksen og Jensen.

Stokke mener foreløpig det er et stykke å gå før mindre selskaper som deres kommer til å benytte seg av teknologien på den måten Veidekke skisserer. 

– Om noen kan komme til oss med et produkt som er godt nok å bygge etter, og som kan fungere helt uavhengig av vær, temperatur og vind, da kommer vi også til å ta det i bruk, sier han. 

Nettopp den utfordringen mener Svaland de er nære ved å ha løsningen på. 

– Det er målet som vi er i ferd med å oppnå med implementering av denne teknologien, sier han. 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå