KARRIERE

– For tidlig å dra hjem klokka fire

OPPFORDRING: Jobb mer, sier Vadim Makarov.
OPPFORDRING: Jobb mer, sier Vadim Makarov. Bilde: Privat
Dag Yngve Dahle
9. aug. 2011 - 12:35

FAKTA

Navn: Vadim Makarov

Alder: 36 år

Stilling: Post.doc. i NTNUs "hackergruppe", som forsker på kryptering av data

Utdanning: Doktorgrad i kvantekryptografi ved NTNU

Russeren Makarov stusser over norsk arbeidstid. I Teknisk Ukeblads intervjuserie om arbeidsliv sier han at Norge vil gjøre det bedre som land hvis nordmenn jobber mer.

- Nordmenn har dårlig arbeidsmoral

Hvordan fikk du din første jobb?

– Jeg var en flink og interessert student. Professoren i Russland så dette og tilbød meg å være laboratorieassistent på deltid. Et par år senere skjedde akkurat det samme da jeg var utvekslingsstudent ved NTNU. Da fikk jeg en stipendiatstilling.

Hva er den beste måten å skaffe seg jobb på?

– Å være engasjert og oppnå utmerkede resultater i under studiene eller jobben du har. Da kommer den neste jobben til deg.

Hvilket annet yrke kan du tenke deg?

– Jeg trives meget godt i akademia. En forskerstilling på industrilabben kan være et akseptabelt alternativ, hvis arbeidsområde og forhold ellers er riktige. –

Hvilket yrke kan du ikke tenke deg?

– Yrker der man jobber fra klokkeslett til klokkeslett.

Hva er ditt beste minne fra yrkeskarrieren?

– Det har vært de gangene jeg har opplevd at eksperimenter gir nye og utmerkede resultater som ikke har vært kjent før. Det skjer ikke ofte, faktisk mye sjeldnere enn årlig.

Hva vil gjøre norsk arbeidsliv bedre?

– Svaret er avhengig av hva du mener med "bedre". Hvis du sikter profesjonelle tradisjoner og høye prestasjoner som industrialiserte land som USA, Tyskland, Sverige er kjent for? Da ville 30 - 60 minutter lengre arbeidstid hver dag lede til økt kompetanse i flere profesjoner, og gjøre Norge til et mektigere og mer respektert land i verden. For det er for tidlig å dra hjem mellom klokka tre og fire, sier Makarov.

– Ingeniører og økonomer bør slutte å slåss

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.