OFFSHORE

For mye olje igjen

VELFORTJENT: Gunnar Berge overrekker IOR-prisen for 2005 til Arne Skauge.
VELFORTJENT: Gunnar Berge overrekker IOR-prisen for 2005 til Arne Skauge.
Anders J. Steensen
16. mars 2006 - 11:40

Stavanger: Professor Arne Skauge som leder Center for Integrated Petroleum Research ved Matematisk Naturvitenskaplig fakultet i Bergen setter naturligvis stor pris på tildelingen. – Dette er den største ære vi kan oppnå, sier han.

CIPR har idag 150 studenter enten på mastergradsnivå, doktogradsnivå eller post doc. forskere. Det er i dag flere studenter i Bergen i petroleumsfag enn ved samtlige amerikanske universiteter. – Det vi arbeider mest intenst med nå om dagen er å tilpasse Kalmann-filtere til de reservoarmodellene vi har. Vi bruker en del tilnærminsgmetoderer som vi har fått fra meteorologene her i Bergen. På denne måten kan vi forutsi med langt større sikkerhet utviklingen i oljefelt avhengig av utvinningstartegiene for feltet, forteller prisvinneren.

Skauge understreker overfor TU at de bruke feltspesifikke data for å verifisere at de nye algoritmene de utarbeider er korrekte. – Prisen ser jeg som en annerkjennelse av det arbeidet vi gjør, og vil inspirere oss i mange år fremover. Jeg tror dette vil lokke nye studenteter til oss, flok som vil være attraktive for oljeselskapne verden over, sier han.

– Det er svært viktig at prisen denne gang går til en god representant for Forskning og Utvikling. Samspillet mellom industri og FoU-institusjoner viser at økt oljeutvinning er et lagarbeid, sier direktør i Oljedirektoratet, Gunnar Berge til TU, i forbindelse med tildelingen av IOR prisen til Skauge.

Han presiserer at det er viktig å verdsette det arbeidet som gjøres på universitetene. – Problemet er at i oljeselskapene tenkes det kortsiktig, mens utfordringen er særdeles langsiktig. Resultatene oppnås først etter lang, lang tid. Me potensialet er enormt. Det irriterer at halvparten av olje ligger igjen, sier Berge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.