OFFSHORE

For dårlig prosjektert

Anders J. Steensen
16. sep. 2005 - 09:27

Snøhvit-prosjektet har blitt mye dyrere enn planlagt. Til sammen har overskridelsene beløpt seg til 19 milliarder kroner, slik at sluttsummen for prosjektet nå kommer opp i over 58,3 milliarder.

Overslaget da Snøhvit ble vedtatt av Stortinget i april 2002 var på 34,2 milliarder 2001-kroner.

– Vi kan konstatere at utbyggingen har blitt dyrere enn forutsatt, og at utredningsarbeidet ikke var kommet langt nok da vi leverte inn vår søknad om plan for utbygging og drift, PUD, i september 2001, sier informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil.

- Utfordingen for oss var også at dette er et front-end prosjekt hvor ingen hadde full oversikt over de vanskeligehetene og utfordringene vi ville møte i senere faser av prosjektet, sier Kojedal.

Statoil fremholder at overskridelsene er lavere enn 19 milliarderkroner, fordi de hele tiden forholder seg til løpende kroneverdi. Da blir den opprinnelige investeringskostnaden for Snøhvit justert til 39,5 milliarder kroner pluss LNG skip.

Miljøorganisasjonene får skylda

Miljøorganisasjonene sørget for at prosjektet snublet noe i starten. Etter at PUD ble godkjent av Stortinget 7. mars 2002, ble prosjektet klaget inn for ESA av Bellona fordi det bli gitt særskilte skattevilkår for utbyggingen.

Vilkår som gjorde at prosjektet møtte de avkastningskravene som er satt til utbygginger av petroleumsforekomster på norsk sokkel.

Prosjektet ble utsatt med tre måneder. Det var nok til at hovedentreprønøren, NCC, som opprinnelig fikk kontrakten med å klargjøre tomta på Melkøya, ikke lenger kunne påta seg arbeidet til den prisen som var gitt i anbudet. Statoil måtte derfor ut på ny anbudsrunde og AFS-Pihl vant kontrakten, men allerede den gang til en høyere pris enn opprinnelig forutsatt.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Ga skattelette

Da Snøhvit ble behandlet i Stortinget var det først og fremst de endrede avskrivningsreglene som ble diskutert. - Stortinget vedtok tre års avskrivning for Snøhvit. Det ble gjort for at prosjektet skulle bli satt ut i livet. Stortinget forholder seg ikke til investeringsbeløpet.

Det er det selskapene som har rettightene i feltet som må ta på sin kappe. de økte utgiftene gir kun grunnlag for økte avskrivninger i tre år, deretterblir det inntekter, sier stortingsrepresentant Svein Flåtten (Høyre). Han sitter i Finanskomiteen og ledet Høyres oljeskatteutvalg i forbindelse med Konkraftrapportene.

Flåtten mener at Snøhvitprosjektet er meget godt mottatt. - Pessimismen er snudd til optimisme i Finnmark. Prosjektet innleder en ny tid for befolkningen i nord, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.