MOTOR

Folk vil heller ha bane enn vei

VIKTIG: Nordmenn flest vil heller ha bedre jernbanetilbud enn bedre veier og flytilbud.
VIKTIG: Nordmenn flest vil heller ha bedre jernbanetilbud enn bedre veier og flytilbud. Bilde: Jernbaneverket
Mona StrandeMona StrandeJournalist
6. mars 2008 - 08:11

Mens ti prosent av oss mener et bedre flytilbud er svært viktig, og 28 prosent mener det samme om biltrafikk, er det hele 43 prosent som heller vil ha et bedre jernbanetilbud.

Det viser en meningsmåling gjennomført av Norstat på vegne av Flytoget, som gjengis i Aftenposten i dag.

- Må sette oss mål

- Folk ønsker jernbanesatsinger og kollektivsatsinger. Meningsmålingen viser det, trafikkveksten viser det, selv om jernbanen på mange måter har hatt et vanskelig år i 2007, sier administrerende direktør Thomas Havnegjerde i Flytoget AS til Aftenposten.

Han mener en storsatsing på tog er den eneste samferdselspolitikken som kan harmonere med norsk miljø- og klimapolitikk.

- Vi må sette oss et mål for hvor mange vi vil skal reise med tog i fremtiden, og så gjøre det som skal til for å nå målet. En ting kan være å bygge parkeringsplasser rundt togstasjoner, sier Havnegjerde til avisen.

Forskjell på landsdeler

Men selv om flertallet i alle landsdeler helst vil ha økt satsing på jernbane, er det likevel nyanser i meningsmålingen.

På hele østlandet er tog den klare vinneren, mens under ti prosent ønsker seg et bedre flytilbud. Men når det gjelder veier er forskjellene store: Mens bare 15 prosent av Oslofolk vil ha bedre veier, mener hele 36 prosent av de som bor vest på østlandet at bedre veier er svært viktig.

På vestlandet og i midt-Norge vil 11 prosent ha bedre flytilbud. Vestlendingene synes bedre veier og bedre togtilbud er nesten like viktig (27 mot 29 prosent), og i midt-Norge vil 35 prosent ha bedre veier, og 43 prosent bedre togtilbud.

Nord-Norge er ikke overraskende den landsdelen hvor ønsket om bedre flytilbud er størst (25 prosent). Her vil 46 prosent helst ha bedre togtilbud, og 30 prosent håper det satses på bedre tilrettelegging for biltrafikken.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.