KLIMA

FN: Nivået av tre klimagasser høyere enn på 800.000 år

FNs klimapanel presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport.

– Stortinget må vedta et statsbudsjett som setter folk som vil leve miljøvennlig foran forurenserne. Regjeringens forslag gjør det billigere å forurense, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.
– Stortinget må vedta et statsbudsjett som setter folk som vil leve miljøvennlig foran forurenserne. Regjeringens forslag gjør det billigere å forurense, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Bilde: Colourbox
2. nov. 2014 - 12:25

Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, ifølge en rapport fra FNs klimapanel, som ble lagt fram i København søndag.

Klimaendringene er menneskeskapte og den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden om vi ikke handler nå, skriver forfatterne bak rapporten.

Budskapet er kjent fra tidligere rapporter fra panelet, men tonen er mer skjerpet denne gangen.

Les også: Hvorfor fortsetter utslippene av klimagasser?

Varmere

I rapporten fremgår det at jordens gjennomsnittstemperatur har steget 0,85 grader siden 1880.

Uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere enn i førindustriell tid.

Dersom vi skal nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under pressekonferansen søndag.

– For å ha en god sjanse til å holde oss under 2 grader, og til en håndterlig pris, må karbonutslippene våre minske med 40-70 prosent mellom 2010 og 2050, sier lederen for FNs klimapanel.

Rapporten er ment som en overbyggende samlerapport, og tanken er at den skal fungere som et vitenskapelig kompass for verdens ledere når de samles i Paris neste høst. Der skal de meisle ut en ny klimaavtale for årene etter 2020.

Les også: Se oljebransjens «klima-skrytevideo»

– Understreker alvoret

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener FNs klimapanels rapport sender et sterkt signal til verdens politikere før klimatoppmøtet i Peru neste måned.

– Rapporten understreket alvoret. Klimapanelet slår fast at menneskeskapte utslipp er hovedårsaken til den oppvarmingen vi har sett siden 1950-tallet, sier Sundtoft.

– Om vi skal nå, haster det. Det er det ingen tvil om. Innen få år må de globale utslippene kuttes, sier hun.

Les også: Miljødirektoratet: – Norge kan bli et lavutslippssamfunn innen 2050

– Nå må Solberg handle

– Stortinget må vedta et statsbudsjett som setter folk som vil leve miljøvennlig foran forurenserne. Regjeringens forslag gjør det billigere å forurense, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Regjeringens energimelding som skal komme til våren, må vise veien til nullutslippssamfunnet med en styrt utfasing av norsk olje- og gassindustri, mener Haltbrekken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis vi skal unngå dramatiske klimaendringer, er det klart at norsk fossilindustri ikke har noen framtid. Omstillingen må begynne nå, sier han.

Les også:

Klimapanelets leder: – Vær er ikke det samme som klima  

Her er regnestykket som viser at elektrifisering ER et klimatiltak  

– Verden blir avhengig av «negative utslipps-teknologier»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.