IT

Flytoget med åpen kildekode

Finn Halvorsen
27. nov. 2008 - 13:57

Flytoget AS feirer i disse dager tiårsjubileum.

I løpet av denne tiden har datadriften vært løst på ulike måter. For noen år siden var hele driften outsourcet til Telenor.

– Men allerede for fem år siden tok vi den tilbake i eget hus, sier IT-driftssjef Odd Kristian Auestad.

Tungrodd

Overvåkingssystemet Flytoget brukte for datasystemene var imidlertid utviklet og dimensjonert for store bedrifter, og passet ikke så godt til en liten bedrift med ca. 270 ansatte.

– Det var derfor tungrodd og lite oversiktlig. Ved nødvendige tilpasninger og justeringer gikk det med altfor mange konsulenttimer. Vi bestemte oss derfor å gå til anskaffelse av en ny løsning, sier Auestad.

Les også: Økende skepsis til outsourcingÅpen løsning

Etter å ha lett i markedet en stund, kom man over åpen kildekode-prosjektet Nagios.

Det svenske selskapet op 5 AB, som representeres i Norge av IP-nett AS, har bygget videre på dette konseptet.

– De har tilpasset funksjonaliteten etter våre behov og ønsker. Resultatet har blitt en overvåkingsløsning bestående av tre hovedelementer: Monitor, Statistics og LogServer. Sammen sørger disse for aktiv overvåking av hele IT-miljøet, trendanalyse og presentasjon av data samt sentral arkivering av alle logger, sier Auestad

Skulle overvåkingen identifisere feil eller potensielle problemer i Flytogets systemer, vil definerte mottakere bli varslet enten pr. e-post eller sms slik at feilene kan rettes opp før de får konsekvenser for ansatte og brukere.

Les også:

Fri programvare:- Dette vil ta lang tid

Selvhjulpne

– Vi er helt avhengige av at billettsystemene våre virker til enhver tid. Det er der inntektene kommer fra. Overvåkingssystemet gir øyeblikkelig beskjed om en billettautomat er ute av drift. Men enda viktigere er at systemet varsler avvik slik at vi kan gå inn og gjøre nødvendige tiltak før feil oppstår, sier Auestad.

I tillegg til billettsystemet, overvåker Flytoget også et togvedlikeholdssystem og vanlige administrative oppgaver som lønn og personal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han påpeker også at overvåkingssystemet er forholdsvis lett å sette seg inn i. Med tilgang til kildekoden er det derfor ikke lenger noe problem for hans ni mann sterke avdeling selv å tilpasse systemet til nye oppgaver og tjenester.

– Både konsulentbudsjett og nedetid er redusert betydelig, sier Auestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.