OLJE OG GASS

Flere tegn tyder på at revidert budsjett blir den endelig bekreftelsen på at oljenedturen er over

Torsdag legger regjeringen fram sine vurderinger. Her er Draugen i motlys.
Torsdag legger regjeringen fram sine vurderinger. Her er Draugen i motlys.
Av NTB
10. mai 2017 - 18:43
Flere tegn tyder på at revidert budsjett blir den endelige bekreftelsen på at oljenedturen er over. Torsdag legger regjeringen fram sine vurderinger.
 

– Jeg håper og tror at revidert nasjonalbudsjett vil vise at nedturen er snudd til en forsiktig opptur, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder av finanskomiteen på Stortinget.

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener utsiktene i norsk økonomi er lysere enn på lenge.

– Veksten er på vei opp, og ledigheten er på vei ned. Men vi er ikke ferdige. Det er fortsatt mange mennesker som ikke har jobb, sier hun.

Ferske prognoser

Syversen er spent på hvordan regjeringen vurderer den økonomiske situasjonen i budsjettforslaget, som etter fremleggelsen skal forhandles ferdig med samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Om de positive tallene vi har sett de siste dagene og ukene viser seg å stemme, er vi antakelig nå ved et vendepunkt. Men det er fortsatt en skjør oppgang, sier Syversen til NTB.

– Heldigvis ser det ut til at regjeringens prognoser stemmer overens med det næringslivet, særlig på vestlandskysten, selv rapporterer om at ting begynner å se lysere ut, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

– Bør stramme inn

I 2017-budsjettet la regjeringen opprinnelig opp til å bruke 225,6 milliarder kroner fra oljefondet.

Men i tråd med at utsiktene nå er lysere, mener både Aftenposten og DN å vite at bruken av oljepenger blir noe redusert i det reviderte budsjettet. Ifølge Aftenposten er det hittil varslet økte utgifter og skattekutt på rundt 3,2 milliarder kroner i revidert budsjett.

Flere økonomer NTB har snakket med, mener regjeringen nå bør holde seg i skinnet og ikke pumpe mer penger inn i økonomien.

– Det er ikke behov for å kjøre på med ekstra stimulanser, sier Nordea Markets' sjefanalytiker Erik Bruce.

Vekst opp – ledighet ned

De positive tallene gjelder blant annet økonomisk vekst og arbeidsledighet.

Den langsiktige BNP-veksten, trendveksten, justeres fra 1,7 prosent i det opprinnelige budsjettet til 2 prosent i det reviderte budsjettet for 2017, skriver DN onsdag.

Samtidig er det bred enighet blant analytikerne om at arbeidsledigheten har nådd toppen og nå kan være på vei ned. Syversen er likevel opptatt av at det fortsatt blir satset på tiltak for unge arbeidsledige.

– Vi vil fortsatt se på om vi kan styrke lærlingtilskuddet, sier han.

– I tillegg vet jeg at mange hos oss er opptatt av at vi ser på fattigdomstiltak overfor barn.

Breivik fremhever bedre sosiale ordninger for selvstendig næringsdrivende, mer penger til videreutdanning av lærere og tiltak for rent hav som viktige Venstre-saker.

Lekkasjer

Som vanlig har Høyre og Frp, i god tid før budsjettdagen og gjennom styrte lekkasjer i mediene, varslet millioner og milliarder til formål de ønsker å satse på.

Som NTB kunne fortelle fredag, vil ytterligere 2,15 milliarder kroner bli satt av for å få bygd flere og bedre sykehjemsplasser.

Pensjonistene får 840 millioner i nye skattelettelser, men dette tiltaket ble umiddelbart møtt med kraftige reaksjoner. Pensjonistforbundet mener skattekuttene ikke kan kompensere for magre trygdeoppgjør for pensjonistene.

Det er også klart at statsminister Erna Solbergs (H) hjemby Bergen tilgodeses med titalls millioner til rehabilitering av offentlige bygg.

Det reviderte budsjettet er en oppdatering av det opprinnelige budsjettet fra desember i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.