JORDSKRED

Innbyggerne i Vistdal isolert etter jordskred

Innbyggerne i bygda Vistdal i Molde kommune er foreløpig helt isolert etter at evakueringssonen søndag kveld ble ytterligere utvidet. Etter flere jordskred er totalt 41 personer evakuert.

Redningshelikopter i Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag.
Redningshelikopter i Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag. Røde Kors i Møre og Romsdal
30. juli 2023 - 19:27

Søndag kveld ble evakueringsområdet i Vistdalen utvidet 1,5 kilometer mot Øverlia. Utvidelsen betyr at de innbyggerne som er igjen i selve Vistdal, nå står uten veiforbindelse.

– NVE har sett på bilder som redningshelikopteret har tatt, og de føler seg såpass utrygge at de har utvidet sperreområdet, sier innsatsleder Hans Kristian Lundgreen i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

– Det er ikke folk inne i rasområdet nå, og vi sikrer området så folk ikke tar seg inn i det som kan være et farlig område. Derfor sender vi nå blant annet folk fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og redningshunder hjem. Vi har indikasjoner på at det kan være dårlige forhold andre steder i fylket, så vi vil ha friske føtter og hoder som eventuelt kan være klare til i morgen, sier innsatsleder Lundgreen til NTB.

Natt til mandag opplyser politiet at totalt 41 personer er evakuert. Veien inn til rasstedet er stengt til NVE har gjort sine undersøkelser mandag.

– En person som er skadd, er fraktet til sykehus med ambulanse. Vedkommende er lettere skadd – det er skade i en hånd, sier Lundgreen til TV 2.

Les også

Veier stengt – ny vurdering av NVE mandag

Flere lokale veier er stengt – blant annet er fylkesvei 6010 ved Lange sperret, opplyser Statens vegvesen.

NVE kommer til Molde mandag morgen, og ingen av de kommunale veiene blir åpnet igjen før NVE har gjort vurderinger av sikkerheten i de berørte flom- og rasområdene.

70 personer fra både nødetater og ulike hjelpeorganisasjoner var søndag kveld på stedet og bidro i det som utviklet seg til å bli et enormt søke-, rednings- og evakueringsarbeid.

– Det er vanskelig å vurdere skredfaren. Det gikk skred da de første hjelpemannskapene kom til stedet, sier Lundgreen.

Innsatsleder Mona Kvernberg i Møre og Romsdal politidistrikt forteller til NRK at tolv hus er påvirket av rasene.

Fare for flere ras

Jens Dahl i Møre og Romsdal politidistrikt sier til NTB at det er vanskelig å få full oversikt over situasjonen og omfanget siden det går tre større rasløp ned mot bygda. I tillegg har det gått mindre ras andre steder i området.

Han forteller at et hus ble fullstendig blokkert av raset søndag ettermiddag, og at de jobbet iherdig med å ta seg inn i huset for å få oversikt.

Politiet sendte søndag kveld ut nødvarsel om at det er fare for flere ras.

– Ikke oppsøk området Vistdal. Om du befinner deg i området, søk trygg grunn. Hvis du er i umiddelbar livsfare, ring 112, skriver de i varselet.

Det er verken strøm eller telefondekning i området, opplyser fungerende innsatsleder Mona Kvernberg.

– Ifølge Norsk Folkehjelp er de som bor i Lange, bedt om å forlate sine hus for natten. Og folk som er på Vistdal camping, skal ha blitt bedt om å dra, sier fotograf Ottar Rydjord i Romsdals Budstikke. Han dekker hendelsen på vegne av avisa.

Les også

Satt krisestab

Molde kommune har satt krisestab, og det er opprettet et senter for evakuerte og pårørende i gymsalen på Vistdal skule.

– Vi følger situasjonen fortløpende og setter på ressurser etter nærmere avklaring med nødetatene, opplyser kommunedirektør Marianne Stokkereit Aasen i en pressemelding.

Molde kommune opplyste tidligere søndag kveld at de evakuerte blir fraktet til Molde og hotellovernatting der. I en pressemelding sent søndag kveld opplyser de at kun et fåtall av de evakuerte i Eidsvåg har valgt å takke ja til overnatting i Molde. Et kriseteam fra kommunen vil være til stede for de som eventuelt har behov for oppfølging.

Det har vært dårlig vær med styrtregn i området. Regnværet skulle ifølge Meteorologisk institutt pågå utover søndagskvelden. Gult farevarsel for styrtregn i området gjelder fra klokken 13 søndag ettermiddag til rundt klokken 22 søndag kveld.

NVE har også sendt ut farevarsel for tordenvær og mye lyn, blant annet i Møre og Romsdal. Strømleverandøren Elinett meldte om strømbrudd i et område mellom Eresfjord og Vistdal, som trolig skyldes lyn og styrtregn, melder Romsdals Budstikke.

Les også

Nabobygda også rammet

Nedbørsmengdene i Møre og Romsdal førte også til at en elv i Eidsvåg, litt lenger inn Langfjorden i Romsdalen, flommet over sine bredder og fylte et hotell med vann. Både hotellet og boliger ble besluttet evakuert.

– Det renner en stor elv med vann nord for kirkegården, opplyser vakten ved Nordmøre brann og redning til Driva.

Vannet fosser over hovedveien i bygda, og Eidsvåg Fjordhotell har fått halvannen meter vann i kjelleren. Kirkegården i bygda står også under vann.

Mannskaper fra Angvik rykket ut til Eidsvåg da mannskapene fra Eidsvåg allerede var kalt ut til Vistdal. Det meldes ikke om personer som er skadd i flommen, bare materielle skader.

Uklart omfang

Vistdal har ifølge Wikipedia om lag 350 innbyggere. Skredene i dalen gikk sent søndag ettermiddag, og det var lenge uklart om noen personer var tatt av jordmassene. I 19-tiden meldte imidlertid politiet at ingen personer er savnet.

Luftambulanse, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske redningshunder, brannmannskaper, ambulanse og redningshelikopter er kalt ut, ifølge Romsdals Budstikke. Redningsselskapet har også sendt fire fartøy.

En hundefører fra politiet var på stedet søndag kveld for å gjøre søk i området.

– Det er helt forferdelig. Det har gått et stort ras. Det har gått mange skred her nå, på Lange. Det er veldig fælt. Nå kom det nettopp et helikopter. Raset har gått helt inn til husene, sa en innbygger i området til NRK kort tid etter at jordmassene begynte å rase ned fjellsidene. 

 

Trollstigen i Rauma er stengt på ubestemt tid etter at en bil ble truffet av en stor stein.
Les også

Trollstigen stenges i flere dager

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.