ENERGI

Flere land ut mot EU-kommisjonens plan om gasskutt

Hellas, Spania og Portugal er alle negative til EU-kommisjonens plan om gasskutt. Ungarn vil på sin side kjøpe mer russisk gass.

Flere EU-land er kritiske til at EU-kommisjonen ønsker å bruke makt for å sikre gasskutt inn mot vinteren.
Flere EU-land er kritiske til at EU-kommisjonen ønsker å bruke makt for å sikre gasskutt inn mot vinteren. Foto: Michael Probst/AP/NTB
22. juli 2022 - 09:14

Onsdag foreslo EU at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent for å unngå krise til vinteren og vil bruke makt hvis frivillig innsats ikke er nok.

Bakteppet er mulig stans i russisk gasseksport. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år. Men den planen faller ikke i god jord hos alle, deriblant Hellas, hvor regjeringen er klar på at de ikke støtter forslaget.

Også regjeringene i Spania og Portugal, som ofte stiller seg bak EUs politikk, er imot. De fremhever at de bruker langt mindre russisk gass enn andre EU-land og er særs kritiske til trusselen om tvang. I tillegg er det få energiforbindelser som knytter dem til resten av Europa.

Ungarn vil derimot øke importen av russisk gass, og torsdag reiste utenriksminister Peter Szijjarto til Moskva for å forhandle.

– For å sikre Ungarns energiforsyning, har regjeringen besluttet å kjøpe ytterligere 700 millioner kubikkmeter naturgass i tillegg til mengdene som er fastsatt i langsiktige kontrakter, sa han i en uttalelse på Facebook.

Slike flytende LNG-terminaler bidrar til økt import av nedkjølt flytende gass til EU-landene. Men dette har også blitt en port inn før økt russisk LNG.
Les også

EU-landene: Krangler om importstans av LNG fra Russland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.