ELBIL

Flere elbil-eiere lader bilen om natten

– Det er bra og absolutt forståelig at elbilister styrer tidspunktet for ladingen, mener Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Syv av ti elbileiere sier de lader bilen om natten, ifølge en ny undersøkelse.
Syv av ti elbileiere sier de lader bilen om natten, ifølge en ny undersøkelse. Foto: NTB
Magnus RossMagnus RossJournalist
18. sep. 2023 - 07:10

I løpet av de siste to årene har antallet nordmenn som sier de lader bilen om natten, økt fra 55 til 70 prosent, ifølge undersøkelsen Elbilisten 2023 i regi av Norsk Elbilforening.

Følger strømprisen

Med de siste årenes økte strømpriser oppgir syv av ti billigere strøm som årsak til at de velger å lade om natten. Mange elbileiere ser ut til å være oppmerksom på at prisene nå er lavest om natten, og i tillegg ønsker mange å unngå å belaste nettet når de bruker strøm ellers.

Christina Bu i Norges elbilforening sier at hun forstår at folk følger med på strømpris når de velger tidspunkt for lading. Foto: Elbilforeningen

– Folk bør også være kjent med at dersom man bruker mye strøm på en gang, blir nettleien dyrere, sier Elbilforeningens leder Christina Bu i en pressemelding.

Styrer ladingen via bilen

Majoriteten av de omtrent 17.000 respondentene foretrekker å programmere tidspunkt for lading via bilens meny eller via bilens offisielle app.

– Lader du om natta, er det ekstra viktig å følge Elbilforeningens råd om å bruke hjemmeladeboks, noe de aller fleste elbilister heldigvis gjør. Da er det enkelt å lade trygt, sier Christina Bu.

Kan sove godt

Vidar Brustad, leder for takst og innkjøp på motor i forsikringsselskapet If sier at det er helt trygt å lade om natten, såfremt du har installert riktig ladeutstyr og fulgt kravene for installasjon.

– Meg bekjent har vi ikke hatt noen brann som har oppstått som følge av lading gjennom en ladestasjon som er rett montert hjemme. Men man har jo sett tidligere at det kan ha vært noe produktfeil i bilen. Det kan man aldri sikre seg mot, sier Brustad.

Han advarer imot å lade med nødladeren og sier at det er forbundet med vesentlig større risiko for problemer med forsikringen hvis det oppstår brann.

Les også

 

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.