INDUSTRI

Flagger flåten hjem

Kristian Siem vil flytte en flåte på 25 fartøy hjem til Norge. Han liker den nye rederiskatteordningen.
Kristian Siem vil flytte en flåte på 25 fartøy hjem til Norge. Han liker den nye rederiskatteordningen. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
28. juli 2009 - 08:01

Kristian Siem er en holden mann. Ifølge Kapitals 2008-liste var han en 16. rikeste mannen i Norge med en formue på rundt 6,5 milliarder.

Vil hjem

Men Siem flyttet fra Norge i 1972, og har de siste årene vært bosatt i Sveits.

Nå vurderer han å flytte en stor flåte av supplyskip, ankerhåndteringsfartøy og andre offshorefartøy hjem igjen - på grunn av den nye norske rederiskatteordningen, skriver Aftenposten.

Tar sjansen

25 skip som i dag er eid av ulike selskaper rundt om i verden skal legges inn under Siem Offshore Rederi i Kristiansand.

Det gjør Siem til tross for at øvrige norske rederier ligger i rettsstrid med staten om den store skattesmellen de fikk som følge av avviklingen av den gamle rederibeskatningen.

– Vi kan ikke forstå at regjeringen har etablert dette nye regimet for så å endre på det igjen. Så den sjansen tar vi. Og når vi nå velger å gjøre det, kan vi flytte hele vår driftsorganisasjon og drive flåten fra Norge. Vi synes det er en fordel å ha den landbaserte organisasjonen på ett sted, sier Siem til Aftenposten.

Flytter ikke

Siem poengterer at han føler tilhørighet til det norske maritime miljøet og ønsker sterkere tilknytning til Norge og Kristiansand. Men flytte hjem vil han ikke.

– Det er mer et familiespørsmål enn det er et skattespørsmål. Mine kone er engelsk, og jeg har hatt et hjem i England i 28 år, så lenge vi har vært gift, sier han.

Siems selskaper sysselsetter 6600 mennesker rundt om i verden.

– Dette er en svært gledelig beslutning. Siem Offshore vil på denne måten bidra til å styrke verdiskapingen og sysselsettingen i det norske maritime miljøet. Beslutningen vil også ha positive effekter for det øvrige norske maritime næringslivet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.