OFFSHORE

Fjernstyrt komplettering

Boreriggen Deepsea Trym klargjorde havbunnsbrønn I-3 H, som er en oljeproduserende brønn på Gullfaks-satellitten Rimfaks, slik at den kan produsere hydrokarboner i flere år til. Brønnen I-3H ligger på 135 meters havdyp. Den ble rensket og kom i produksjon.

Det ble brukt såkalte Scrams (Surface Controlled Reservoir Analysis and Management System) for å holde kontroll med brønnen mens den ble bearbeidet.

Scrams er utviklet av Welldynamics og eid av Halliburton og Shell. Statoil har tidligere fjernstyrt brønner ved hjelp av dette systemet fra plattformer på feltene Gullfaks og Sleipner.

Hermod Johansen, leder for reservoarutvikling på Gullfaks-satellittene, understreker at med dette utstyret er det mulig å overvåke og fjernstyre brønnoperasjoner uten kostbare intervensjoner. Det bidrar til en høyere utvinningsgrad uten store merkostnader.

Statoil ser nå på resultatene etter den vellykkede operasjonen for å vurdere om selskapet skal fortsette å bruke denne teknikken. - Fordelen med Scrams er at ventiler nede i brønnen kan opereres fra Gullfaks A-plattformen. I et reservoar som inneholder olje, vann og gass kan vi stenge av en sone som produserer vann og holde tilbake gass ved å strupe produksjonen fra sonene som produserer mest gass, forklarer Johansen.

Statoil har 140 havbunnsbrønner, og er verdens nest største operatør av slike brønner etter brasilianske Petrobras. Ved årsskiftet vil Statoil ventelig operere rundt 200 havbunnsbrønner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.