IT

Fjernstyr kontoret til de norske ingeniørene

Smarthus-oppstart belager seg på mye blinking.

10. sep. 2014 - 17:05

Det Sandnes-baserte selskapet Future Home er gjeng med ingeniører som vil gjøre smarthusenes fremtid enklere.

Et av hovedmålene er å få alle smarthusanretninger inn i en og samme applikasjon. De skal også levere fjernstyrte produktene som skal fungere uten batteri og strømnett.

Nå går de folkefinansieringens vei for å realisere målene. De lodder etterspørselen og ber fremtidige kunder om hjelp til oppstartsstøtte på til sammen 200.000 dollar innen 14. oktober via IndieGogo.

Selskapet oppfordrer alle som er nysgjerrige til å boltre seg over denne demoen der alle får muligheten til å endre smarthusinnstillinger i oppstartbedriftens kontorlokale.

Administrerende direktør Erik Stokkeland sier de er forberedt på mye blinking i lokalene under innsamlingsperioden.

Les også: Så smart blir boligen

En live multimededemo gir deg muligheten til å simulere mobilappen med kontoret til utviklerne som testarena.
En live multimededemo gir deg muligheten til å simulere mobilappen med kontoret til utviklerne som testarena.

Energihøsting

Kinetiske brytere sender trådløse signaler når de bli trykket på og høster energi i samme håndvending. Future Home
Produktene skal være vedlikeholdsfrie. Dette forklarer selskapene med at batterier ikke trenger å skiftes ut. De tar nemlig i bruk en teknologi som er på vei, men som ennå ikke har befestet seg helt innen smarthus: Energihøsting.

– Energihøsting er ikke mye brukt på forbrukermarkedet ennå, men det er veldig mye brukt i industrien hvor kravene er høyere. Teknologien er i bruk i over 150.000 kontorer, skoler og hoteller rundt om hele verden, sier Erik Stokkeland, administrerende direktør i Future Home.

Han forklarer at en av grunnene til at energihøsting ennå ikke har kommet for fullt er mangel på brukerapplikasjoner og programvare. Dette er de blant de første til å gjøre noe med i smarthusmarkedet for forbrukere.

– Våre erfaringer med energihøsting til nå har vært bare positive. Min favoritt er de kinetiske bryterne uten tvil. Solenergihøsting kan by på problemer i rom uten naturlig belysning, men i de tilfellene er det mulighet for å bruke batteri, eller koble til fast spenning, sier Stokkeland.

TEST: Philips Hue:  Her kommer det smarte lyset

Appen skal fungere med de fleste enheter.
Appen skal fungere med de fleste enheter.
Radio Frequency Temperatursensor som sender tråløst signal når temperaturen endrer seg. Forsyner seg selv med strøm ved hjelp av innendørs belysning.
Radio Frequency Temperatursensor som sender tråløst signal når temperaturen endrer seg. Forsyner seg selv med strøm ved hjelp av innendørs belysning.

Radio Frequency

Future Home leverer en rekke produkter som kommuniserer via RF, men åpner også for støtte for andre varianter av trådløs kommunikasjon i fremtiden.

– Produktene i disse starter-pakkene kommuniserer over EnOcean-Alliance sin standard, som er 868mhz (Europa), 902mhz (Amerika), 315mhz (Asia). Men vi har også wifi og bluetooth og vil støtte flere produkter som kommuniserer over dette etter hvert, sier Stokkeland.

Les også: Snart kan du kaste husnøkkelen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hovedfokus på software

Tidligere har vi skrevet om at noen av verdens største IT-selskaper ønsker å utvikle en felles standard for smarthus. Stokkeland forklarer at prosjektet deres ikke er ment for å konkurrere med disse store selskapene, men snarere for å utvikle et sofistikert samspill.

Appen skal gi full kontroll og strebe etter å være kompatibel med alle smarthusenheter så langt det er mulig. Future Home
– Vi prøver ikke å konkurrere med gigantene som lager hardware-produktene, som LG, ABB, Bosch og Cisco. Vi fokuserer på å knytte sammen alle produktene, uansett hvilken merkevare det kommer fra, inn på en enkel brukervennlig applikasjon. Vårt hovedfokus er software og tjenestene rundt smarthus ved å forenkle bruk og installasjon, sier Stokkeland.

De leverer riktig nok kits med komponenter som smarthub, ulike sensorer og trådløse kinetiske brytere (som er til forveksling med vanlige lysbrytere). Men det er ikke på dette punktet de ser for seg å bli ledende.

– Målet vårt er bare å kunne automatisere og støtte flest mulige hardware-produkter, benytte oss av åpne standarder som er adoptert og følge med på hvor trenden går, ettersom vi ikke er store nok til å påvirke den. Samspill er essensielt for oss som en liten aktør, sier Stokkeland.

– Åpner dere for at eksterne utviklere kan bidra med programvare?

– Jepp! Akkurat nå jobber vi veldig hardt med å dokumentere API-en vår veldig bra. Slik at det blir enkelt for eksterne utviklere eller entusiaster til å bidra til å bidra med sine egne ideer, sier Stokkeland.

Blir finansieringen vellykket, kan bidragsytere vente seg smarthus-produktene i løpet av januar, ifølge nettsidene.

Les også:

Fremtidens smartbolig kan hurtiglade elbilen fra eget batteri

Se leiligheten som ominnredes med håndbevegelser

Da kundene måtte betale for effekt i stedet for forbruk, gikk strømforbruket ned med 20 prosent  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.