DATATELE

Firefox 2 rett rundt hjørnet

Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. okt. 2006 - 13:01

Versjon 2.0 skulle egentlig lanseres i slutten av september, men har blitt utsatt. Nå planlegges endelig lansering i slutten av oktober.

Firefox 2.0 har mange nye funksjoner. Her er noen av de viktigste endringene:

Visuell oppdatering

Firefox 2.0 har fått et oppdatert utseende, men ser fremdeles like enkel og oversiktlig ut som forrige versjon. Den største visuelle endringen er at knappene i verktøylinjen nå lyser opp når du beveger musa over dem.

Mozilla har også tenkt på å gjøre nettleseren kompatibel med Windows Vista, og at den lettere skal tilpasses fargeskjemaet som er valgt i operativsystemet.

Anti-phishing

Anti-phishing gir brukere en advarsel når de besøker mistenkelige, falske nettsider.

Istedenfor at du blir svindlet på nettet, spør Firefox om du ikke heller vil returnere til din startside. Du kan også få mer informasjon, eller ignorerer svindeladvarselen - hvis du tør.

Anti-Phishing-funksjonen sjekker nettsider du går inn på opp mot oppdaterte lister med kjente phishingsider.

Bedre søkemuligheter

Forslag til søkeord vil dukke opp automatisk hvis brukere skriver i nettleserens integrerte søkeboks og bruker søkemotorene Google, Yahoo!, Answers.com eller Wikipedia.

I den norske utgaven ligger Telefonkatalogen som ett av valgene, så du slipper å gå til deres nettside for å finne et telefonnummer eller en adresse.

En ny søkemotor-hjelper gjør det lettere å legge til eller fjerne søkemotorer, og brukere får beskjed dersom Firefox finner nye søkemotorer som kan installeres.

Session restore

Tenk deg at du har fylt ut et langt skjema på nettet, trykker på send, og så låser hele vinduet seg. Med versjon 2.0 betyr ikke dette lenger at du må fylle ut hele skjemaet på nytt.

Med en egen gjenopprettingsfunksjon får du nå opp igjen alle de vinduene, fanene, tekstene og nedlastingene du hadde oppe før du måtte tvangsavslutte nettleseren.

Stavekontroll

Firefox 2.0 har innebygd stavekontroll, så du skal slippe å skrive feil når du fyller ut tekst i ulike tekstbokser og skjemaer.

Når den endelige versjonen lanseres, skal stavekontrollen være tilgjengelig både på bokmål og nynorsk.

Forøvrig skal det bli mulig å få hele nettleseren i nynorsk språkdrakt, for de som ønsker det.

Bedre RSS-støtte

Støtten for RSS er tydelig forbedret, og det har blitt enklere å abonnere på RSS-feeds.

RSS (opprinnelig Rich Site Summary, nå omtalt som Really Simple Syndication) brukes for å videreformidle utdrag av innhold fra en nettside som oppdateres jevnlig, som for eksempel nyhetssider.

Med Firefox sin forbedring i RSS-støtte skal det bli enklere å ha oversikt over nettsider du følger med på, uten å trenge egne RSS-lesere.

Bokmerker og historikk

Firefox vil også gjøre det enklere å navigere i bokmerker og historikk. Disse dataene blir i tillegg søkbare.

For eksempel kan du skrive inn navnet på den filmen du leste om for tre dager siden, og så kommer den samme siden opp på nytt.

Test beta-versjonen

Firefox 2.0 kommer i tillegg med JavaScript 1.7, støtte for plugins i Sherlock- og OpenSearch-format, støtte for SVG-tekst - og bedre kontroll ved nedlasting av programtillegg, så du slipper å laste ned extensions du ikke vil ha.

Les mer om Firefox 2.0, og last ned den første release-kandidaten (RC1) her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.